50 plus tipt de beste boeken podcasts

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht genomen. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor de beste podcasts over boeken; echte boekenwurmen lezen niet alleen veel boeken, maar praten er ook nog eens graag en veel over. Of luisteren naar deze podcast waarin boeken en schrijvers centraal staan.

De Grote Vriendelijke Podcast
Online te beluisteren of via een podcast app

De liefde voor lezen begint bij vrijwel iedereen met kinderboeken. En dat is dan ook het onderwerp in deze geweldige podcast die gepresenteerd wordt door kinderboekenrecensent van de krant Trouw Bas Maliepaard en Jaap Friso van de website Jaapleest.nl. In de podcast worden zowel prentenboeken als kinderboeken en YA (young adult) boeken besproken en komen auteurs en illustratoren aan het woord. Denk maar eens aan schrijvers als Paul van Loon, Jan Terlouw en Tonke Dragt. Deze podcast is niet alleen geweldig voor mensen die nog steeds met genegenheid aan hun oude kinderboeken terugdenken, of ze zo nu en dan stiekem opnieuw lezen, maar ook voor mensen die graag willen horen welke kinderboeken nu populair zijn, hoe de mooiste kinderboeken tot stand komen en wat de verhalen achter de verhalen zijn. De Grote Vriendelijke Podcast is niet onopgemerkt gebleven want deze podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur won de Dutch Podcast Award 2020 in de categorie Cultuur & Muziek van BNR Nieuwsradio. Je hebt wel het een en ander in te halen als je ze allemaal nog wilt luisteren, want in augustus werd de vijftigste podcast gemaakt. De afleveringen van De Grote Vriendelijke Podcast duren gemiddeld ongeveer een uur.

Boeken FM
Online te beluisteren of via een podcast app

Wil je graag een duik nemen in de wereld van de literatuur of ben je literatuurliefhebber en wil je nog meer leestips? Tune dan in bij de podcast Boeken FM. De groene Amsterdammer slaat de handen ineen met uitgeverij Das Mag om deze literatuurpodcast tot stand te laten komen. Onder leiding van boekenfreak Bob Kappen bespreken dichter Ellen Deckwitz en schrijver Joost de Vries een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek. Zo bespreken ze de genomineerden van de Libris Literatuurprijs, duiken ze in de boeken van de Brönte zusters, en praten ze over Nobelprijswinnaar Louise Glück. Maar in de afleveringen Small Talk is er ook ruimte voor favoriete kinderboeken en de iets lichtere literatuur. Afleveringen duren ongeveer een uur.

Tzumcast
Online te beluisteren of via een podcast app

Wil je je aansluiten bij een leesclubje zonder de verplichtingen die daarbij horen, gewoon vanaf je eigen bank of bed? Luister dan de boekbesprekingen van Tzumcast! Hier worden boeken besproken en gerecenseerd, zodat jij kunt horen of je het moet lezen, of als je het al gelezen hebt of jouw mening door de panelleden Roos Custers, Bart Temme en Coen Peppelenbos gedeeld wordt. Boeken die aan de orde komen zijn onder andere van Griet op de Beeck, Arnon Grunberg en Marieke Lucas Rijneveld. Afleveringen duren gemiddeld zo tussen de 30 en 45 minuten.

Lopen met Lebowski
Online te beluisteren of via een podcast app

Heb je altijd al eens op pad willen gaan met een auteur om meer te horen over het schrijfproces en plekken te bezoeken die belangrijk zijn voor het verhaal en de schrijver? Doe dan vooral je koptelefoon op een luister naar Lopen met Lebowski. Net als Boeken FM wordt ook deze podcast gemaakt door een uitgeverij, want laten we wel wezen; wie weet er nou meer over boeken dan deze mensen. In de meeste afleveringen is het (voormalig) redacteur Jasper Henderson die met de auteurs aan de wandel gaat. Het woord is aan schrijvers als Saskia Noort en Ivo Victoria, maar er is ook ruimte voor poëzie, bijvoorbeeld van Jonathan Griffioen. Afleveringen duren meestal iets minder dan een uur.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top