close
  • maandag 6 december
Pensioen

Als je pensioen lager uitvalt dan je dacht

Als je pensioen lager uitvalt dan je dacht

Aan een tegenvallend individueel gespaard pensioen kan iets worden gedaan door een deel van het opgespaarde geld door te beleggen, waardoor het pensioen nog altijd iets hoger kan uitvallen. Veel mensen weten dat echter niet. Daardoor valt voor veel medewerkers het pensioenbedrag tegen. 

Terwijl je als werknemer altijd een vaste premie betaalde en dit door de werkgever werd belegd, zorgde de lage rentestand ervoor dat dit uiteindelijk niet een heel groot bedrag werd. Deze individuele spaarders, die buiten de cao vallen, zijn daardoor niet zo best af. Het zou gaan om 1,2 miljoen Nederlanders waarbij hun pensioen afhankelijk is van de zogenoemde beschikbare premieregeling. 

Structureel pensioen

Hoe hoog dat pensioen uiteindelijk wordt staat van tevoren niet vast. Als de werknemer met pensioen gaat wordt van het opgespaarde geld een uitkeringsregeling getroffen met een financiële instelling. Die zorgt er voor dat de werknemer structureel zijn pensioen uitgekeerd krijgt. 

Afhankelijk van de rente kan dat pensioen laag of hoog uitvallen. In dit geval behoorlijk lager dan veel mensen verwachten. Tienduizenden mensen hebben geen idee van het doorbeleggen (onafhankelijk van de rentestand) en zien een veel lager pensioen tegemoet. 

bron: nos.nl

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook