Baas over okselpluis en vaginadons

De overgang, veel vrouwen ervaren het als een soort identiteitscrisis. Herma neemt ons tweewekelijks mee door deze periode en windt er geen doekjes om.
(mannen, lees mee)

Overbeharing; niet alleen op mijn benen maar ook op m’n bovenlip. Zou dit aan de overgang liggen of is er iets anders aan de hand?

Sinds ik in de overgang ben heb ik last van extra haartjes in mijn gezicht. Ook mijn wenkbrauwen zijn helemaal de kluts kwijt. Sommige haren groeien als kool, sommigen zijn stug en zwart. De fantasieloze grijze haren trek ik er resoluut uit. Haren op mijn benen heb ik mijn hele leven al. Dat is onhandig maar ach daar raak je wel aan gewend. Het ritueel onder de douche is inmiddels een handeling die ik doe op de automatische piloot. Waarschijnlijk heb ik al honderden euro’s aan ontharingszaken uitgegeven. Mesjes, schuim en pincetten. Zou iedere vrouw zich storen aan die haargroei op onhandige plekken? Ik weet dat er ook vrouwen zijn die hun haar laten groeien, in elke lichaamsholte. Vaak feministen die vinden dat de natuur ons met haar heeft gemaakt. Zij roepen dat je van je haar moet gaan houden. Dat doe ik ook wel maar niet op iedere plek.

Soms kijk ik in de spiegel en val van de ene verbazing in de andere. Rimpels, pigmentvlekjes, borstelige wenkbrauwen en nu ook nog eens stoppels. Lichtelijk in paniek voel ik over mijn bovenlip. Leesbril op om te zien wat er nu weer groeit. Stel ik heb later slechte ogen. Dan zie ik het helemaal niet meer. Waarom neemt de lichaamsbeharing bij oudere vrouwen toe? Totaal onzinnig naar mijn idee. Het zal wel weer een gevalletje van verstoorde hormoonbalans zijn. Ik lees her en der dat je zelfs meer beharing kunt krijgen rondom je tepels en op de lijn tussen je navel en je schaamstreek. Voor mij resulteert die gedachte alleen al in een nachtmerrie over bossen ondoordringbaar haar. Ik voel een opvlieger opkomen.

Bovenlip en kin scheren

Wetenschappelijk zijn er twee vormen van overbeharing: de mogelijk aangeboren vorm Hypertrichose . Bijvoorbeeld op moedervlekken, of bij bepaald gebruik van medicatie met hormonen. En er is Hirsutisme, als er bij een vrouw haargroei optreedt op plekken waar alleen mannen haar hebben. Bovenlip, wangen en hals, op je borst en tepels, je rug, je buik en in je liesstreek. Ook de lijn van de navel naar de schaamstreek kan extra behaard worden.

Mijn probleem ligt in, tijdens en na de overgang. In deze periode moeten veel vrouwen hun bovenlip en kin epileren of zelfs scheren. Om een schoonheidsbeeld in stand te houden? Ja graag. Ik vind het ook niet zo fris namelijk. Soms heb je die extra haargroei genetisch in de aanleg en soms is het aan ras gebonden. Vrouwen uit het Middellandse Zeegebied zijn meestal sterker behaard dan Noord-Europese vrouwen. In extreme gevallen word je geboren met het ‘weerwolfsyndroom’; dat is een extreme vorm van hypertrichose.

Dat weerwolfsyndroom lijkt me verschrikkelijk. Bij mij is het gelukkig ‘alleen maar’ een verstoring in de hormoonbalans. Oestrogenen nemen af en androgenen of testosteron nemen het over. Geproduceerd in de bijnierschors, veroorzaakt door die eeuwig rammelende eierstokken. Volgens mij zijn die van mij al lang verschrompeld; net als waarschijnlijk een aantal andere onderdelen. Mijn haarzakjes zijn nu dus gevoelig voor die mannelijke hormonen.

Haarloze cultuur

Van anabole steroïden kun je ook overbeharing (en pukkels) krijgen. Als je dan toch met al die spieren druk aan het sporten bent en af en toe wel een spuitje anabolen haalt, pas je niet echt in deze haarloze cultuur. Glad is de norm. Vroeger en heel vroeger, bij de Egyptenaren, verwijderde men al lichaamsbeharing. Ook met een soort van ontharingscrème en een pincet. Al dat haar heeft heden ten dage ook weinig nut volgens mij. Vroeger moest je je beschermen tegen parasieten en tegen de zon. Haar op je hoofd is nog steeds handig tegen die koperen ploert. Je wenkbrauwen en wimpers beschermen je tegen zweetdruppels. Ik zweet geen druppel trouwens maar ben blij met mijn wenkbrauwen. Je voorhoofd wordt anders wel heel hoog. Vroeger dacht men dat je dan intelligent was en schoren ze zelfs hun wenkbrauwen er af. In diezelfde tijd was schaamhaar daarentegen aantrekkelijk. De geur die daarin bleef hangen zou je zelfs woest aantrekkelijk maken. 

In de Middeleeuwen deed het er allemaal niet meer toe. Kleding bedekte de huid. Pas in de 20ste eeuw zagen we weer huid en moesten de haartjes ook weer verdwijnen. Bij de Grieken was scheren zelfs chic. Daarom hebben de beelden uit die tijd geen zichtbare lichaamsbeharing. De eerste scheermessen dateren al uit de Bronstijd (van brons gemaakt). Na veel ontwikkelingen kwamen begin 1900 de eerste scheermesjes op de markt van dat ene hele bekende merk. In de marketingcampagne die volgde werden vrouwen met ‘onbevlekte’ oksels geprezen. Dat dit werkte blijkt tot op de dag van vandaag. In geen enkele reclamespot zie je ook maar een haartje.

Depilatie en epilatie

Ik weet dat er veel vrouwen zijn die zich zo erg schamen dat het leidt tot psychische problemen. Dat lijkt me verschrikkelijk. Ook hier speelt de rol van de huisarts. Laat eerst eens onderzoeken waarom je zo veel last van overbeharing hebt. Soms is een te hoge spiegel van de mannelijke hormonen aan te pakken met medicijnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een anticonceptiepil met cyproteronacetaat. Hier kun je redelijk lang mee doorgaan.

Als je dan in het snotje hebt waardoor je last hebt van overbeharing kun je, als je dat zelf wilt, tot actie overgaan. Mochten er geen hormonale afwijkingen te vinden zijn kun je met depilatie en epilatie aan de slag. Depilatie is het verwijderen van de haar op een punt in de haarschacht (lostrekken met hars bijvoorbeeld) en ontharen met crèmes. Als je gaat epileren, verwijder je de haar samen met het haarzakje. De haarfollikel is dan permanent verwijderd. Donkere haren kun je het beste laten verwijderen met een laser. Bij deze behandeling dringt het licht van de laser door in de pigmentcellen in de haarworteltjes en omgezet in warmte. De follikel wordt dan als het ware gekookt en sterft af. Hier zijn meestal wel meerdere behandelingen nodig. Grijze en lichtblonde haren bevatten nauwelijks pigment en kunnen daarom niet verhit worden met de laser. Dan moet je weer aan de elektrische epilatie. Tijdrovend en soms pijnlijk.

Al met al blijft de discussie of je haar moet scheren of niet. Gelukkig zijn we baas over eigen okselpluis en vaginadons. Niemand bepaalt de norm; niemand bepaalt wat mooi is of niet. Alleen jij. In de overgang is het allemaal al lastig genoeg.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top