close
  • maandag 6 december
Vrije tijd

Beleef de lente

Beleef de lente

De lente is een prachtig seizoen. Veel dieren krijgen jongen en het voelt altijd een beetje als een nieuw begin zo na de winter. Lammetjes dartelen weer in de wei en vogels maken nestjes. Tegenwoordig kun je via webcams live meekijken hoe de zeearend op het nest zit en hoe de pimpelmezen hun jongen voeren. Een prachtig gezicht!

De zeearend

Via de webcam van het Fryske Gea heb je zicht op het nest van de zeearend. De zeearend is een imposante grote roofvogel met een ver uitstekende kop, die houdt van waterrijke gebieden. Het aantal zeearenden in ons land is de laatste jaren toegenomen. In 2018 waren er veertien paartjes. Het dier broedt onder andere in Friesland, in het Natura 2000 gebied Nationaal Park De Alde Feanen. Dit natuurgebied van ruim tweeduizend hectare groot is populair vanwege de vele wandelpaden en vaar- en fietsroutes en ligt vlakbij Leeuwarden. Het is een laagveen moerasgebied met veel water en riet en een grote diversiteit aan planten, wel vierhonderd verschillende soorten, en tal van broedvogels. Je kunt hier onder andere het baardmannetje, de bruine kiekendief en de blauwborst vinden. In maart 2017 ontdekte natuurorganisatie Het Fryske Gea dat er een paartje zeearenden aan het nestelen was in De Alde Feanen. De vogel was al eerder gezien in het gebied, maar nooit om te broeden. Het resultaat was een prachtig zeearend jong en vorig jaar waren er twee jongen. Ook dit jaar zijn het er twee, die via de webcam te volgen zijn in het nest. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen!

De zeearend bouwt een groot nest boven in een boom (en soms op de grond), dat vaak jarenlang gebruikt wordt. Er worden meestal twee eieren gelegd en het duurt zo’n achtendertig dagen voordat een ei uitkomt. De jongen worden nog zeker een maand gevoerd.

Zeearenden eten vooral vis die vlak onder het wateroppervlak ‘gevist’ kan worden. Daarnaast watervogels zoals eenden, koeten, jonge ganzen en aas.

Koolmees

Op de website van de Vogelbescherming kun je live meekijken in het nest van de koolmees. Moeder koolmees heeft vijf kleine kuikens, die inmiddels al druk bezig zijn met vliegoefeningen in de nestkast. Ze zijn nog niet uitgevlogen, maar nemen af en toe een kijkje in de buitenwereld door de ingang van het kastje.

Het koolmeesje komt veel voor in Nederland, ook in dorpen en steden. Het is de grootste mees die we kennen. De gele borst met zwarte stropdas en het zwarte kopje zijn heel herkenbaar (de pimpelmees heeft een blauw petje). Deze vogel broedt vaak in een nestkast en maakt graag gebruik van vetbollen en voederplaatsen die neergezet worden om bij te voeren.

Torenvalk

Ook de kleintjes van de torenvalk zijn te volgen via de webcam. Deze vogel kennen we van het ‘bidden’. Hij hangt dan vliegend stil in de lucht, op zoek naar muizen. De torenvalk slaat dan heel snel met zijn vleugels, maar hangt op één plek en houdt de kop stil. Doordat hij zo alles overziet op de grond, is een onvoorzichtige muis kansloos.

Wist je dit trouwens al over de torenvalk:

Goudvink

De vogelbescherming heeft ook een webcam op een vijver staan. Bij deze vijver (er staat niet bij waar die zich bevindt) is van alles te zien. Vogels komen om te drinken, om te poedelen, een nest te bouwen of een ruzie uit te vechten. Dat levert dagelijks mooie beelden op, onder andere van de goudvink.

Het mannetje goudvink is een bijzondere verschijning. Hij heeft een felgekleurde rozerode buik en borst. Mooi, maar zeker niet goudkleurig. Het vrouwtje is een stuk ingetogener grijs en bruin. Beide hebben ze een diepzwarte kop.

De goudvink is gehaat en geliefd tegelijk. Hij wordt vaak in volières gehouden, want hij is een meester in het aanleren van melodieën. Tuinders hebben een hekel aan deze vogel. Hij eet zaden en bessen, maar steekt zijn snavel ook graag in fruitbomen.

Tuinfluiter

Dit jaar ook bij de vijver te zien: de tuinfluiter. Deze vogel is opvallend vanwege zijn onopvallendheid. Hij valt in de groep ‘kleine bruine vogeltjes’. In de mensenwereld zouden we hem een grijze muis noemen. Het herkennen van de tuinfluiter is zelfs voor vogelaars lastig. Hij wordt vaak verward met de zwartkop, de tjiftjaf, de grasmus en de braamsluiper. De tuinfluiter zingt prachtig. Je ziet hem slecht maar je hoort hem des te beter. Hij zingt een beetje als een merel, maar dan korter en sneller.

De tuinfluiter wil je graag in je tuin hebben, want hij houdt van bladluizen.

De gaai

En andere vogel die je kunt spotten via de webcam bij de vijver is de gaai. Velen kennen deze vogel onder de naam Vlaamse gaai, maar tegenwoordig heet het dier simpel gaai.

De wetenschappelijke naam, Garrulus glandarius, kun je vertalen als ‘voortdurend krassende eikelzoeker’. In het bos zijn gaaien vaak het alarm voor indringers. Andere dieren reageren op hun roep en verbergen zich.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook