close
  • donderdag 25 februari
Zorg en Zekerheid

Je kunt langer donor blijven

Je kunt langer donor blijven

Mocht je tot voor kort als donor tot je zeventigste bloed geven, vanaf vandaag mag dat tot en met de leeftijd van 79 jaar.

Tot voor kort mocht je je aanmelden tot en met de leeftijd van 65 jaar. Wie al donor is, mocht tot zijn zeventigste bloed blijven geven. Die leeftijd is nu verhoogd.

Halve liter bloed

Volgens Sanquin, de organisatie die bloedvoorziening organiseert, kan iemand van van zeventig jaar met gemak een halve liter bloed doneren. Boven de zeventig zou de kans op complicaties groter worden, maar aangezien mensen ouder worden en steeds langer fit blijven is de verhoging van de leeftijd reëel te noemen.

Oproep

Officieel mag er bij een donor zestien procent van het totale bloedvolume worden afgenomen. Nederland telt ongeveer vierhonderdduizend donors die bloed en plasma afgeven. Daar komen nu ruim tweeduizend potentiële donors bij, mensen boven de zeventig jaar die opnieuw een oproep hebben gekregen. Eerder moesten ze stoppen.

In het buitenland is de leeftijd veelal los gelaten. Meld je je als nieuwe donor aan dat is de leeftijdgrens nog altijd 65 jaar. Maar als je jarenlang al donor bent dan mag je tot de dag dat je tachtig wordt, bloed afgeven.

Bloed afnemen mag niet als:

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook