Boven de vijftig geen bikini, wie heeft dat bedacht?

We vragen het nog één keer: badpak of bikini? Voor veel vrouwen nog altijd een lastige keuze. Jezelf blootgeven, compleet met imperfecties als putjes in de bovenbenen of een buikje, valt in veel gevallen niet mee. Maar steeds meer mensen hangen de beweging body positivity aan. Accepteer jezelf en laat ook die vooroordelen over anderen achterwege.

Boven de vijftig geen bikini meer. Wie heeft dat bedacht. Toch durven veel vrouwen het niet aan. De keuze voor een badpak of bikini blijkt voor hen ieder jaar toch weer een dilemma. Voor een zonnige middag in eigen tuin blijkt dat nog niet zo ingewikkeld, maar zodra het strand of het openbare zwembad eraan te pas komen, wordt kiezen lastiger.

In de meeste gevallen heeft dat tobben over badpak of bikini te maken met het oordeel van anderen. Wat zullen ze van mijn lijf vinden en hoe verhul ik die putjes in mijn bovenbenen of hoe trek ik dat buikje wat strak? Vrouwen kiezen dan regelmatig voor een badpak dat het buikje in toom houdt of een badpak of bikinibroekje met pijpjes om weer andere lichaamsdelen te verhullen. Maar verhullen om de oordelen van anderen is juist wat de beweging body positivity wil tegengaan.

Body positivity en het gebruik van de hashtag

Verhullen is niet nodig, menen aanhangers van de beweging body positivity. Een beweging die de afgelopen tijd veel aandacht krijgt. Het bestaat echter al meer dan vijftig jaar. In de jaren zestig dook het op en was bedoeld voor gemarginaliseerde groepen. In de meeste gevallen ging dit over groepen van vrouwen die afweken van de norm zoals dikkere vrouwen, zwarte vrouwen of transgenders. Tegenwoordig gebruiken veel influencers de hashtag bodypositivity. Een goeie zaak, maar deze dames zijn vaak behoorlijk slank en dat vertroebelt wel een beetje de doelstelling ervan. Het zou vooral moeten gaan om een positieve kijk op groepen vrouwen die dit het hardst nodig hebben.

Badpak- en bikini-geschiedenis

Even terug in de tijd. Veel mensen kennen wel de beelden van koetsjes die het strand opreden waaruit dames, en ook heren, in badpak met pijpjes tevoorschijn kwamen om even zee in te gaan. De Franse modeontwerper Jacques Heim ontwierp in 1932 het eerste tweedelige badpak. Dat onthulde nog altijd niet veel van het lijf, en zeker de navel niet. In 1946 kwam de bikini zoals wij die nu kennen in zwang, gecreëerd door de Fransman Louis Réard. De naam bikini komt van een groep zonnige eilanden in de Grote Oceaan.

Daarmee was de kous nog niet af want op veel plaatsen was het dragen van een bikini verboden. Te bloot, te frivool. Aan de Zuid-Franse kust mocht het wel en gingen de dames ervoor. Ook filmsterren droegen massaal de bikini. Dat zorgde ervoor dat toch veel vrouwen overstag gingen en vanaf de jaren zestig was de bikini een hit.

Momenteel is de bikini nog altijd onderdeel van de zomergarderobe, maar inmiddels in veel varianten. Met een klein broekje of een broekje tot boven de navel. Met of zonder broekspijpjes en een bovenstukje dat of louter de borsten bedekt of zo ontworpen is dat het een deel van het bovenlijf bedekt. De minuscule jaren zestig bikini zien we steeds minder vaak.

Waar je voor kiest wordt volgens body positivity aanhangers nog te vaak gebaseerd op het zelfbeeld en op hoe er naar je wordt gekeken. Naast niet oordelen over hoe anderen eruitzien doen ook termen de ronde als body confidence om vooral het eigen lijf te accepteren zoals het is. Trots zijn op je eigen lijf haalt een hoop ‘gedoe’ van de radar. Om nog maar eens terug te grijpen op de keuze tussen bikini of badpak, kies dat wat je zelf het fijnste vindt. Ongeacht de vorm van je lijf. Ga voor jezelf zijn en voor uitstraling!

Geen poespas dankzij body functionality

Body functionality is de benaming voor het níet bezig zijn met je lijf zoals bovenstaand. Deze mensen vinden het gewoon zonde van hun tijd om zich druk te maken over hun lijf en dat van anderen. Je hebt een lijf om te functioneren, om het in te zetten voor leuke en interessante dingen. Daar gebruik je het voor. Verder geen poespas en al helemaal geen oordelen op dat lichaam.

Wie worstelt met haar zelfbeeld zou zich eens kunnen verdiepen in deze stromingen die er juist voor zijn om die worsteling aan de kant te gooien. Zowel jezelf accepteren zoals je bent en eruitziet als niet oordelen over anderen en ook hen lekker laten. Doe je dat wel dan kost dat allemaal energie en die kun je beter gebruiken om je stralende zelf te zijn.

De keuze bikini of badpak? Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Het badpak verhult minder lichaamsdelen dan de bikini, maar wie een bruine buik en rug wenst of gewoonweg zo min mogelijk bedekken wil, zal er toch aan moeten geloven. En waarom ook niet? Wie respect heeft voor een ander en vooroordelen achterwege laat, begeeft zich op het body positivity-pad waarmee iedereen lekker moet doen waar zij zichzelf fijn bij voelt.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top