De echte kerstmarkt vind je in Duitsland of Oostenrijk

Het is er weer tijd voor! Kerstmarkten. Vanaf half november breekt de periode van lichtjes, glinsterende kerstversiering en glühwein weer aan. Voor de liefhebbers hiervan een heerlijke tijd. Ben jij een echte kerstfan en nog op zoek naar een leuk uitje? Dan is het bezoeken van een kerstmarkt echt een must-do. Er zijn natuurlijk leuke, kleinere kerstmarkten in Nederland, maar voor de echte beleving zou je toch over de grens moeten kijken.

Kerstmarkten hebben een lange traditie en bestaan al sinds de zeventiende eeuw. Wat vroeger een gewone markt was om je wekelijkse boodschappen te doen, verandert vlak voor de kerstperiode in een ontmoetingsplek voor jong en oud. Een plek waar je kan eten, drinken, cadeautjes en versieringen kopen en die heerlijke kerstsfeer kunt opsnuiven. Mooie kleuren en bijzondere geurtjes dragen bij aan de beleving. Dit jaar zijn de kerstmarkten weer helemaal terug. Vooral de markten in Duitsland zijn over de hele wereld populair. Maar wat maakt een kerstmarkt eigenlijk zo bijzonder?

Wat trekt mensen er zo in aan?

Een kerstmarkt blijft bijzonder. Het is voor even, slechts één keer per jaar, die magische plek. Soms zo groot dat je het gevoel hebt dat je in een andere stad of wereld terecht bent gekomen. Kleine kraampjes zijn over verschillende straten verdeeld, overal hoor je kerstmuziek en je treft er de leukste cadeautjes voor familie en vrienden. Op een kerstmarkt zijn veel kraampjes waar je verschillende, zelfgemaakte spullen tegenkomt zoals kunst, kleding, kinderspeelgoed, sieraden en natuurlijke de mooiste versierselen voor in de kerstboom.

Vooral gezamenlijk een kerstmarkt bezoeken geeft mensen dat warme en feestelijke gevoel. Iets wat we een tijd moesten missen en daarom dit jaar nog meer waarderen. De geur van gebrande amandelen zit nog in de neus en hoe donkerder het wordt, hoe gezelliger. Een kerstmarkt heeft op groot en klein een magische aantrekkingskracht omdat het een warm en uitnodigend gevoel uitstraalt. Een kerstmarkt brengt iedereen weer bij elkaar.

Is een kerstmarkt hip of juist oubollig?

Je zou een kerstmarkt zowel hip als traditioneel kunnen noemen. Een kerstmarkt vinden vooral veel  kinderen geweldig, maar vaak blijft dat gevoel ook voor volwassenen bestaan. Iedereen kan er iets leuks vinden. Wil je afspreken om een glühwein of een biertje te drinken? Ben je nog op zoek naar last-minute kerstcadeaus? Vind je het fijn om een wandeling door een winter-wonderland te maken? Kijk je uit naar een leuk optreden van een band of zie je graag een theatervoorstelling? Op een kerstmarkt heeft iedereen plezier, geniet van de bijzondere sfeer en duikt in een soort van mini-vakantie.

Kerstmarkten zijn gratis en meestal zeven dagen per week geopend. Er komen jaarlijks duizenden mensen op af. Veel Nederlanders reizen af naar het buitenland om er de mooiste kerstmarkten te bezoeken. Het voelt soms zelfs als een mini-wintervakantie.

Waar zijn de leukste en bekendste kerstmarkten?

Nederland kent een aantal kleinere kerstmarkten, maar die in Duitsland spannen de kroon. Vanaf begin november kun je in meerdere steden prachtige kerstmarkten met verschillende thema’s vinden. Wij hebben onze favoriete kerstmarkten op een rij gezet.

Kerstmarkt in Münster (Duitsland 22.11.-23.12.2021)

De kerstmarkt in Münster staat bekend om zijn sfeervolle omgeving en mooie kleine kraampjes. Münster is een prachtige oude Stadt die op rond een uur rijden van de Duitse grens ligt. Die stad is sowieso al een bezoek waard maar tijdens het kerstseizoen echt een aanrader. Er zijn vijf verschillende kerstmarkten te vinden omgeven door oude gebouwen, mooie kerken en schattige kleine straatjes. Die kerstmarkt in Münster trekt elk jaar ongeveer een miljoen bezoekers en het is aan te raden een bezoek vooraf te plannen. Ga je met de trein of auto, kijk even naar een overnachtingsmogelijkheid. Ben je een vroege vogel, dan kun je er een dagtrip van maken. Om tussendoor je rust te pakken zijn er genoeg mooie cafés en restaurants.

Kerstmarkt in Keulen (Duitsland 19.11.-23.12.2021)

De kerstmarkten in Köln of Keulen zijn over de hele wereld bekend en dat heeft een goede reden. Er zijn rond de negen verschillende markten waarbij de markt rond om de Kölner Dom wel het meest bekend is. Met deze prachtige mooie kerk op de achtergrond zijn er rond de honderdvijftig kraampjes die lokale producten verkopen. In het midden staat een podium waar verschillende bands optreden en door de verlichting heeft deze markt iets bijzonder magisch. Naast de markt bij de Dom vind je op de Heumarkt een ouderwetse kerstmarkt met een schaatsbaan. Wie wordt hier niet vrolijk van?

Naast andere mooie themamarkten verandert de Neumarkt elk jaar in een echte Engelen-markt. Wie weet kom jij hier ook nog een engeltje tegen. De meeste markten hebben naast kraampjes ook leuke optredens, theatervoorstellingen of kinderanimatie.

Keulen is net iets verder van de grens dan Münster, en goed bereikbaar. Het is daarom ook voor deze markt zeker aan te raden om vooraf goed te plannen wanneer en hoe er naartoe te reizen. Kom je met de auto? Maak dan gebruik van een van de vele parkeerplekken in en rond Keulen.  De weekenden zijn drukker dan de dagen doordeweeks, maar ook op deze dagen zijn alle kraampjes van de ochtend tot de avond geopend. Heb je genoeg gehad van die kerstsfeer? Dan kun je altijd nog in een van de omliggende, traditionele Brauhäusern afsluiten met een lekker biertje.

Kerstmarkt in Aken (Duitsland 19.11.-23.12.2021)

De kerstmarkt in Aken of Aachen is dicht in de buurt van Limburg en België en heeft een grote aantrekkingskracht op mensen uit zowel Nederland, België als Duitsland. Aken is een oude Romeinse stad en de kleinste van alle drie genoemde steden. Ieder jaar worden de kleine steegjes en pleinen in de buurt van het stadhuis omgetoverd in een sprookjesachtig kerstlandschap. De kleine kraampjes zorgen voor een intieme sfeer en als je je neus volgt kom je als vanzelf op die plekken waar je heerlijke kruidkoekjes kunt kopen, de bekende Aachener Printen. In Aachen is ook de chocoladefabriek Lindt & Sprüngli gevestigd. Houd je ogen open want je komt zeker ook hier bij een kraampje deze heerlijke chocola tegen. Je kunt je reis makkelijk met de auto of de trein plannen en onderweg van de prachtige omgeving genieten.

Christkindlemarkt in Wenen (Oostenrijk 12.11.-26.12.2021)

Heb je zin om er echt een uitje van te maken en wil je wel een stuk verder rijden? Dan is een echte Oostenrijkse kerstmarkt een aanrader. De Christkindlmarkt in Wenen of Wien is een van de oudste kerstmarkten die er bestaan. In 1772 vond deze kerstmarkt voor de eerste keer plaats, onder de naam ‘Christkindlmarkt’. Sindsdien is deze alleen maar mooier en groter geworden. Rond het raadhuisplein zijn er prachtige kraampjes met heerlijk eten en een kerstpunch te vinden. Er zijn een schaatsbaan en andere mooie activiteiten voor groot en klein. Omdat Wenen natuurlijk verder weg is dan de Duitse kerstmarkten, kan hier meteen een meerdaagse trip van worden gemaakt. Behalve de Christkindlmarkt zijn er ook nog zes andere kerstmarkten te bewonderen. Wenen heeft daarnaast ook nog andere prachtige highlights, zoals het kasteel Schönbrunn, de oude binnenstad en vergeet nooit een bezoek te brengen aan een van de heerlijke koffiehuizen. Zeker een reis waard en vooral schitterend in de kersttijd.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top