close
  • zondag 24 oktober
Algemeen

Een op vier Nederlanders heeft hersenaandoening

Een op vier Nederlanders heeft hersenaandoening

1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting. In 2016 stonden 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening. Het daadwerkelijke aantal patiënten met een hersenaandoening ligt vermoedelijk nog hoger, omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden.

De zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn jaarlijks ruim 25 miljard euro, 27% van de totale zorgkosten van Nederland. Ook tonen de cijfers aan dat 1 op de 5 sterfgevallen het gevolg is van hersenaandoeningen.

In 2016 hadden 3,8 miljoen mensen een hersenaandoening: 1.692.400 mannen en 2.134.400 vrouwen. Vrouwen krijgen vaker een hersenaandoening dan mannen. Dat heeft vooral te maken met hun langere levensverwachting. Psychische stoornissen zijn het meest voorkomende type hersenaandoeningen met 1.907.700 geregistreerde patiënten in 2016 (Bron: NIVEL Zorgregistraties eerste lijn).

Top 5 Hersenaandoeningen

In het onderzoek zijn hersenaandoeningen ingedeeld in vijf clusters:

Het totale dossier Hersenaandoeningen, ingedeeld op prevalentie, sterfte, ziektelast en kosten, is in te zien op Volksgezondheidenzorg.info.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook