Ervaar Escher in Leeuwarden: museum extra geopend wegens populariteit tentoonstelling

In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 heeft het Fries Museum kunstenaar M.C. Escher thuisgehaald naar zijn geboortestad Leeuwarden. Een goede zet, want de tentoonstelling is momenteel een regelrechte hit. De bezoekersaantallen zijn enorm en het publiek is laaiend enthousiast.

Daarom is het museum in de maanden juli en augustus extra geopend op de maandag van 13.00 tot 17.00 uur. Het is raadzaam om de entreekaarten vooraf online te bestellen. Daarmee ben je verzekerd van toegang op de dag die je graag wilt en de gewenste tijd.

Openingstijden verruimd

Op 28 april opende in Leeuwarden de grote tentoonstelling Escher op reis. De expositie raakte al vanaf het begin regelmatig uitverkocht en wist in zes weken ruim 50.000 bezoekers te trekken. Vanwege de overweldigende belangstelling besloot het museum al snel een uur eerder open te gaan. Nu worden de openingstijden opnieuw verruimd.

Het Fries Museum is op maandag 9, 16 en 23 juli en maandag 6, 13, 20 en 27 augustus open van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandag 30 juli blijft het Fries Museum gesloten. Die dag wordt een aantal prenten uit de tentoonstelling vervangen. Dat is nodig vanwege de lange looptijd van de tentoonstelling. Van dinsdag tot en met zondag is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur.

Escher op reis

In de tentoonstelling volg je de ontwikkeling van Maurits Cornelis Escher van grafisch talent tot wereldberoemd kunstenaar. Aan de hand van meer dan tachtig originele werken, circa twintig tekeningen, brieven, fotomateriaal en persoonlijke voorwerpen, treed je in de voetsporen van M.C. Escher. Een belangrijke rol is weggelegd voor de invloed van de locaties waar hij tijdens zijn leven verbleef. De kunstenaar was zeer reislustig en vond zijn inspiratie onder andere in Italië, Zwitserland en Spanje.

Hand met spiegelende bol

Het innovatieve tentoonstellingsontwerp van XPEX Amsterdam versterkt de beleving van Eschers leven en werk. In de populaire Escherstudio, nagebouwd naar voorbeeld van zijn werkplaats in Rome door art-director Leo Zandvliet, kunnen bezoekers een selfie maken met de bol waarin de studio gereflecteerd wordt; een knipoog naar het topstuk Hand met spiegelende bol (1935). Ook biedt het museum een audiotour aan waarin de meester zelf aan het woord komt, vertolkt door topacteur Pierre Bokma en in het Engels door regisseur Peter Greenaway.

Tijdslots

Om bezoekers een optimale ervaring te kunnen bieden hanteert het Fries Museum tijdslots. De tijdslots gelden voor de gekozen aankomsttijd, niet voor de duur van het bezoek. Zoals eerder in dit artikel aangegeven: bestel van de voren je kaartje via de website van het museum! Met je entreekaartje voor de Eschertentoonstelling heb je tevens toegang tot de rest van het museum, waar onder andere Phantom Limb: Art beyond Escher te zien is, en het Fries Verzetsmuseum.

 

foto’s uit boek: M.C. Escher, grafiek en tekeningen, (eerste druk 1959, koninklijke Erven, Zwolle)

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top