close
  • zondag 24 oktober
Relatie en gezin

Esther heeft een relatie met een 22 jaar jongere man

Esther heeft een relatie met een 22 jaar jongere man

Freelance fotografe Esther is 51 jaar en heeft een relatie met een man van 29. “Mijn twintigjarige dochter zei laatst: ze willen jou liever dan mij.”

Een vriend om samen fietstochtjes mee te maken, Esther moet er niet aan denken. Ze heeft liever een jonge vent die lekker zijn eigen gang gaat. En die samen op avontuur wil, want er is nog genoeg te ontdekken ook al ben je 51, meent ze. “Dat geeft net dat stukje extra spanning. Ik moet immers mijn best doen om hem voor mij te interesseren. Het houdt me wakker.”

Voor de seks

Esther heeft sinds een jaar een relatie met een 22 jaar jongere man. “We hebben een goeie klik. Ik kan over alles met hem praten. En ik vind de lichamelijkheid en energie van jongere mannen fijner dan van oudere mannen. Bovendien ben ik seksueel heel actief en dat vind ik fijn met jonge mannen.” 

Het is niet de eerste keer dat Esther een relatie met iemand heeft die vele jaren jonger is. Op haar 22ste ging ze om met een vriendje van 16 en op haar 37ste werd ze verliefd op een man van 20. “We zijn tien jaar samen geweest en kregen ook samen een kind.” Toen die relatie eindigde, kreeg ze regelmatig te horen dat dat aan het leeftijdverschil had gelegen. Daar baalde ze van, vond het niet eerlijk, maar er bekroop haar ook een gevoel dat het niet juist was wat ze deed. “Ik koos er daarna voor om voor de seks om te gaan met jongere mannen, en met oudere mannen als het om een eventuele partner ging. De oudste was 54 jaar.”

‘Er zit nog zo’n taboe op. Het neigt zelfs naar pesten’

“Ik had al snel in de gaten dat ik dat vooral voor mijn omgeving deed. Ik kreeg zo vaak kritiek. Van die steken onder water. Dat je op jongere mannen valt omdat je wilt moederen. Of dat je de controle op die manier zou hebben. Dat laatste kan ik direct ontkrachten, want jongere mannen gaan veel meer hun eigen gang. Daar heb je juist minder controle op. Daar is het me ook helemaal niet om te doen.” Het is de reden waarom ze graag haar verhaal wil doen. “Er zit nog zo’n taboe op. Al die opmerkingen die je krijgt. Het neigt soms zelfs naar pesten. Maar kom op zeg; Mijn vriend is een volwassen man.”

“Mensen menen soms ook dat je niet zou kunnen praten op het zelfde niveau als met iemand van je eigen leeftijd. Maar mijn vriend is vol begrip en een luisterend oor. En als ik echt iets wil bespreken met een leeftijdgenoot dan heb ik daar mijn vriendinnen voor.”

Jonge mannen op zoek naar een vrouw tot 55 jaar

“Mijn huidige vriend zie ik vooral in de weekenden, als mijn jongste dochter van negen jaar er niet is. Die is dan bij haar eigen vader, we hebben co-ouderschap. Mijn oudste dochter is het inmiddels gewend. Die accepteert het.” Als parttime moeder, zoals ze dat zelf noemt, heeft ze veel vrijheid. “Ik heb de tijd om uit te gaan, om te daten. Ik houd van die vrijheid. Ik wil gewoon een leuk leven. Ik ben er niet ingestapt met op voorhand het idee dat een relatie moet duren tot de dood ons scheidt, maar als het goed zit, zit het goed. Dan kan het best een langdurige relatie zijn. Maar ik pin ze er niet op vast. Ik denk dat jongere mannen dat aanvoelen. Veel van hen zijn op zoek naar een ervaring en niet zozeer naar een relatie. Een gezinsrelatie heb ik twee keer gehad, en dat hoeft van mij niet meer.”

Esther ontmoette jongere mannen tijdens het uitgaan, maar heeft zich inmiddels ook ingeschreven op een datingapp, waarop je qua leeftijd een boven- en ondergrens kunt aangeven. “Het valt me ook op dat jonge mannen van 23 jaar gewoon invullen dat ze op zoek zijn naar een vrouw tot vijftig, soms zelfs tot 55 jaar. Er is dus keuze genoeg, er is een hele markt.”

‘Heb de frons op mijn voorhoofd laten verwijderen met Botox’

Ze voelt zich aangetrokken tot de manier van leven van jonge mannen, maar hoe zit het met haar lijf? “Lichamelijk word ik natuurlijk ouder, maar daar heeft mijn vriend geen problemen mee. Ik laat het echter niet zomaar gebeuren. Als je de hele dag tegen zo’n jonge kop aan zit te kijken, ben je je heel bewust van je uiterlijk. Ik doe regelmatig aan fitness en rijd paard. Ik let op mijn eten en heb mijn lippen laten opvullen en de frons op mijn voorhoofd laten verwijderen met Botox. Je wilt er toch leuk uit blijven zien.”

Hoe is het voor haar dochter van twintig die nog thuis woont? “In het begin was dat niet gemakkelijk. Het kreeg een beetje een concurrentie-achtige lading. Al die jonge mannen willen mijn moeder, moet ze gedacht hebben. Dat is natuurlijk best een beetje bedreigend. Stel dat haar vriendje dat ook zou willen? Daar hebben we over gepraat. Inmiddels is ze blij voor ons en accepteert ze het. Mijn vriend heeft er ook geen problemen mee. Over haar vaderen is natuurlijk niet aan de orde. Het is mijn relatie en ik houd dat wel een beetje gescheiden van haar leventje.”

Onverantwoordelijk gedrag?

De opmerkingen van de omgeving doen Esther echter wel wat. “Er is op internet best veel over te lezen, maar wat doet het met je als je omgeving het altijd afkeurt? Dat kan lastig zijn. Ik kies echter voor een eigen leven. Ik wil genieten en mijn eigen pad kiezen. Ik ben heus niet bang om ouder te worden. Ik ga mee met mijn tijd en 51 jaar is tegenwoordig toch niet oud.”

Ze heeft echter over haar huidige relatie nog niets tegen haar ouders gezegd. “Ik ben toch bang dat ik hen op de een of de andere manier teleurstel. Ze zullen denken dat ik me onverantwoordelijk gedraag. Misschien zeggen ze wel: ‘hoe kun je zo stom zijn’. In hun tijd was het not done om een relatie te hebben met een veel jonger iemand. Mijn ex, ook veel jonger dan ik, hebben ze toentertijd wel geaccepteerd. Maar ze zullen mogelijk vermoeden dat deze relatie vanwege het leeftijdverschil ook stuk zal gaan. Maar moet ik mijn gevoel dan negeren? Het zijn toch de reacties die maken dat me soms het gevoel bekruipt dat ik iets verkeerd doe.”

‘Dat is me meer waard dan een zestiger met een dikke Porsche’

Dat een relatie met een jongere partner geen toekomst zou hebben, veegt Esther echter direct van tafel. “Welke garantie heb ik dan met een ouder iemand? Een relatie hoeft per definitie toch niet voor altijd te zijn? Als een relatie ophoudt, doet dat pijn, maar als je iemand zoekt ga je er niet meteen vanuit dat het voor eeuwig is. Ik in ieder geval niet. Ik wil het leuk hebben als we samen zijn. In mijn geval raak ik nou eenmaal steeds verliefd op een jongere man. Niet per se om de leeftijd, maar omdat hij mij raakt in mijn gevoel. Dat is me meer waard dan een zestiger met een dikke Porsche. Een vriend hoeft mij niet financieel te onderhouden, ik dop mijn eigen boontjes.”

“Ik schaak nu makkelijker mannen dan toen ik 25 jaar was. Misschien komt dat ook omdat zij voelen dat er geen lading opzit. Ik bedoel; er hoeven geen kinderen gekregen te worden en een lange relatie eis ik niet. Mijn dochter zei zelfs laatst: ze willen jou liever dan dat ze mij willen.”

Esther is een gefingeerde naam en de foto is een stockfoto. 

Geschreven door: Julia van Bohemen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook