close
  • dinsdag 10 december
Culinair Recepten

Gerda’s famous erwtensoep

Gerda’s famous erwtensoep

Je kent ze vast wel, van die snertdagen. Van oudsher had een snertdag een negatieve bijklank en het komt uit de scheepvaart. De restanten voedsel van de vorige dag werden doorgaans verwerkt tot snert. Zo vaak, dat het de scheepslieden de neus uit kwam.

Gelukkig zijn mijn snertdagen een stuk vrolijker! Er bestaat zelfs een Nationale Snertdag. Aanstaande zondag luidt ik de feestmaand in met een oer-Hollands recept. De bereiding van erwtensoep, oftewel snert, gaat van generatie op generatie. Mijn moeder heeft mij jaren geleden snert leren koken. Snert werd vroeger gekookt als het land de producten kon leveren die in de snert zitten, zoals knolselderij, prei, ui enzovoort. Wanneer dan in november het varken werd geslacht, belandde die met staart en al in de soep.

Mijn moeder en ik hebben samen liters snert gekookt. En na onze jarenlange samenwerking heb ik alleen het ‘roer’ overgenomen. Niet geheel onverdienstelijk, want mijn snert is in 2014 bekroond tot lekkerste snert van Friesland. In de jury zat onder andere Joop Braakhekke. Hij typeerde mijn snert als authentieke en karaktervolle erwtensoep.

In de loop der tijd heb ik prachtige snertverhalen beleefd en in 2020 hoop ik weer een gooi te doen naar de ‘zilveren slaif’. Dit is de hoogst haalbare prijs tijdens het WK Snertkoken. Dit WK vindt plaats in Groningen en is het bezoeken meer dan waard.

In de receptuur zie je naast de reguliere ingrediënten ook twee bijzondere bestanddelen. De bereiding van deze soep vergt namelijk naast tijd heel veel liefde en aandacht. Geef mij maar een snertdag!

Ingrediënten:

Bereiding

Spoel de spliterwten en breng ze samen met de varkensbouillon en ruim 1,5 liter water aan de kook. Zet ondertussen de (gesneden) groentes (behalve de bleekselderij) en de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen op in een pan met water, samen met het laurierblad en de kruidnagelen.

Voeg na enige tijd de spekblokjes en de bleekselderij toe aan de soep, samen met de verse worst en de Gelderse rookworst. Als de groente gegaard is kun je de erwtensoep mengen met de groente. Vervolgens rustig laten garen. Voeg voor de smaak een scheut tamari toe met een theelepel zout. Serveer met wat fijngesneden peterselie en bladselderij. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Geschreven door: Gerda Uiterwaal

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook