snert

Gerda’s (h)eerlijke snertzaken

Je kent ze vast wel, van die snertdagen. Van oudsher had een snertdag een negatieve bijklank. Dat komt uit de
scheepvaart. De restanten voedsel van de vorige dag werden doorgaans verwerkt tot snert. Zo vaak dat het de scheepslieden de neus uit kwam. Gelukkig zijn mijn snertdagen een stuk vrolijker. De bereiding van erwtensoep oftewel snert gaat van generatie op generatie. Mijn moeder van inmiddels 91 jaar heeft mij jaren geleden snert leren koken. Snert werd vroeger gekookt wanneer het land de producten kon leveren die in de snert zitten, zoals knolselderij, prei en ui. Wanneer dan in november het varken werd geslacht belandde deze met staart
en al in de soep. Heel lang hebben mijn moeder en ik samen liters snert gekookt. En na onze jarenlange samenwerking heb ik zelfstandig het roer overgenomen. En niet geheel onverdienstelijk. Mijn snert is namelijk in 2014 bekroond tot de lekkerste snert van Friesland. In de jury zat onder andere Joop Braakhekke. Hij typeerde mijn snert als authentieke en karaktervolle erwtensoep. In de loop der tijd heb ik prachtige snertverhalen beleefd en in februari 2018 hoop ik weer een gooi te doen naar de ‘zilveren slaif’. Dit is de hoogst haalbare prijs tijdens het WK Snertkoken. Dit WK vindt plaats in Groningen en is het bezoeken meer dan waard. In de receptuur zie je naast de reguliere ingrediënten ook twee bijzondere genoemd. De bereiding van deze soep vergt namelijk tijd en veel liefde en aandacht. Geef mij maar een snertdag!

Ingrediënten:

  • 1 kg spliterwten
  • ruim 2 liter varkensbouillon
  • 1 flinke knolselderij
  • 4 stronken prei
  • 1 flinke winterwortel
  • 4 uien
  • 3 aardappelen
  • 3 laurierbladen
  • 5 kruidnagels
  • 1 bosje bleekselderij
  • 400 gram gerookte spekblokjes
  • 2 verse worsten
  • 2 Gelderse rookworsten
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bladselderij
  • scheut tamari
  • 1 theelepel zout
  • flinke portie liefde & aandacht

Zo maak je het:

Spoel de spliterwten en breng ze samen met de varkensbouillon en ruim 1,5 liter water aan de kook. Zet ondertussen de (gesneden) groentes (behalve de bleekselderij) en de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen op in een pan met water, samen met het laurierblad en de kruidnagels. Voeg na enige tijd de spekblokjes en bleekselderij toe aan de soep, samen met de verse worst en de Gelderse rookworst. Als de groente gegaard is kun je de erwtensoep mengen met de groente. Vervolgens rustig laten garen. Voeg voor de smaak een scheut tamari toe met een theelepel zout. Serveer met wat fijngesneden peterselie en bladselderij.

Eet smakelijk!

Hartelijke (snert)groet,

Gerda Uiterwaal

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top