Groei of krimp in jouw gemeenteraad?

Wie in de gemeenteraadspolitiek zit van Almere kan zich verheugen op een groter aantal te verdelen zetels. Ben je in Loppersum bij de politiek betrokken dan heeft de krimp flinke invloed op het aantal te verdelen zetels.

Bij 21 gemeenten groeit het aantal te verdelen zetels, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Dat aantal hangt samen met de recente bevolkingsaantallen. Dit is van belang in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande.

Bevolkingsgroei

Alleen bij verkiezingen kan het aantal zetels groeien of afnemen. Voor een plaatselijke politieke partij dus niet onbelangrijk. De peildatum lig op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de verkiezingen. Er is een onder- en bovengrens waar het aantal zetels op afgestemd wordt.

In het Groningse Noordenveld worden 23 zetels verdeeld, in de Noordoostpolder 29 en in Apeldoorn 39. Aan die getallen is niets gewijzigd. Heerenveen daarentegen gaat van 29 naar 31 en Almere krijgt er maar liefst zes zetels bij. Het gevolg van de bevolkingsgroei sinds 2014.

Dat in Almere het aantal inwoners is gestegen, doet het aantal zetels groeien, maar in het Groningse Loppersum is het aantal zetels gedaald. Van 15 naar 13. De regio noordoost Groningen, een krimpgebied, verliest inwoners en daarmee zetels. Ook het
Noordhollandse Bergen moet het met minder zetels doen.

Het aantal te verdelen zetels in jouw gemeente weten? klik hier.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top