close
  • zondag 22 september
Rouw en verlies

Hoe vind je de uitvaartbegeleider die jou begrijpt? 

Hoe vind je de uitvaartbegeleider die jou begrijpt? 

BLOG – Als mensen te maken krijgen met de dood en zeker als dat onverwacht gebeurt, komen ze doorgaans in een situatie terecht die vergelijkbaar is met een achtbaan. De juiste uitvaartbegeleider kan helderheid bieden, maar waar vind je die?

Emoties wisselen elkaar in hoog tempo af en het is de adrenaline die de mensen deze eerste dagen na het overlijden op de been houdt. Naast het verlies van een dierbare moet er veel geregeld worden voor het afscheid zelf. En als de dokter eenmaal langs is geweest is het vaak een komen en gaan van mensen die het allemaal goed met je voorhebben. En dan komen ook de professionals in beeld zoals de uitvaartverzorger en medewerkers die de laatste zorg komen verlenen. 

Juist op het moment dat nabestaanden enorm kwetsbaar zijn

Soms zijn mensen lid van een uitvaartvereniging en wordt de ‘bode’ van die vereniging ingeschakeld om de zaken met de nabestaanden te regelen. Anderen hebben een verzekering bij een (grotere) uitvaartonderneming die zelf een uitvaartverzorger sturen. Veel moet er worden geregeld juist op het moment dat nabestaanden enorm kwetsbaar zijn. Belangrijke keuzes moeten worden gemaakt die meestal gepaard gaan met (grote) financiële gevolgen. 

Moeilijke beslissingen

Hoewel het moeilijk kan zijn om bij leven al over de dood na te denken en over de dood te praten is het juist om bovenstaande redenen aan te raden om juist bij leven één en ander goed te regelen. Mensen zijn dan op emotioneel vlak veel stabieler en dus ook minder kwetsbaar bij het nemen van deze moeilijke beslissingen. Ook daar waar het over keuzes gaat als welke uitvaartverzorger of -begeleider, welke kist, welk soort uitvaart en de eventuele emotionele ondersteuning. En het is belangrijk om te weten dat mensen in alle gevallen zelf bepalen wie hen hierin begeleidt en ondersteunt als uitvaartverzorger cq uitvaartbegeleider.

Waar moet je op letten

Maar hoe vind je nu de juiste man of vrouw voor die begeleiding tussen al het aanbod wat er is? Hoe weet je zeker dat je iemand hebt gekozen die het beste bij je past? Meestal benoem ik in mijn advies hierover de volgende punten waar je in je keuze op kunt letten:

Jan van der Meer begeleidt mensen die stervende zijn en ondersteunt nabestaanden. 

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook