close
  • maandag 10 augustus
Buitenleven

In de moestuin: knoflook planten

In de moestuin: knoflook planten

Verhalen uit Pake’s moestuin (18)

Hier in het noorden heeft het de afgelopen periode veel geregend en daardoor loopt het moestuinseizoen snel op zijn eind. Uiteraard zijn er nog wel wat klusjes te verrichten, zoals de bedden schoonmaken, de droogbonen pellen, snijbiet, bieten en wortelen oogsten en knoflook planten! Ik hoop dat het weer me aankomend weekend goed gezind is, want begin november is een ideale periode om knoflook te planten.

Knoflook behoort tot de lookfamilie net zoals ui, prei en bieslook. In de keuken wordt knoflook vaak ingezet als smaakversterker. De geur is echter wel heel erg sterk en dus absoluut niet handig als je bijvoorbeeld naar een sollicitatiegesprek moet.

In het najaar planten

De afgelopen jaren koos ik vaak de biologische knoflook uit de supermarkt om in de moestuin te planten. De afgelopen twee jaren was dat echter niet zo’n succes. Daarom heb ik dit jaar een aantal soorten via internet besteld die het hopelijk beter gaan doen. In ieder geval weet ik nu dat het soorten zijn die in Nederland geteeld kunnen worden.

Knoflook groeit het beste op een zonnige standplaats en een goed waterdoorlatende bodem. Bemest de plek niet te zwaar. In een rij kun je om de tien centimeter een teen planten. Let goed op dat je de knoflookteen met de punt naar boven plant. Heb je meerdere rijen houd dan een afstand van minstens twintig centimeter tussen de verschillende rijen aan. De plantgaatjes maak je ongeveer vijf centimeter diep. Afdekken met een beetje grond en afwachten. In de lente worden de planten ongeveer 50 centimeter hoog.

Plant knoflook niet ieder jaar op hetzelfde stukje grond. Probeer altijd wisselteelt toe te passen. Knoflook kun je eens in de zes jaar op hetzelfde bed planten. Doe je dat niet dan wordt de opbrengst lager en neemt de kans op ziekten toe.

Wanneer oogsten?

De in het najaar geplante knoflook kun je in juli/augustus oogsten. Wanneer het blad van de plant geel begint te kleuren is het zover.  Haal als test er eerst eentje uit. Zitten de teentjes dan nog vast in de bol in plaats van los, wacht dan met de rest. Haal de knoflook bij droog weer uit de grond en laat ze drogen in de moestuin. Daarna kun je de bolletjes ophangen in strengen. Bewaar de strengen op een donkere en droge plek. Uit eigen tuin is knoflook langer houdbaar dan uit de winkel.

Knoflook-weetjes

Tot slot heb ik nog een aantal weetjes over knoflook verzameld:

 

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zeventien.

Geschreven door: Hillie Weistra

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook