Koop nog maar een joggingbroek, thuiswerken blijft

’s Morgens hoefde je alleen maar de trap af richting de tot werkplek ingerichte serre. Gewoon in je joggingbroek. Alleen voor een online vergadering trok je een overhemd of blouse aan. Ideaal! Het is de reden dat na de coronacrisis veel mensen graag een groot deel van de week thuis willen blijven werken.

Voor de coronacrisis werd er gemiddeld vier uur per week thuisgewerkt. Er wordt verwacht dat dit na de coronacrisis verdubbelt naar acht uur per week. Zo concludeert het Centraal Planbureau naar aanleiding van een enquête. Het verschilt uiteraard per sector. Niet iedereen is in de gelegenheid thuis te werken, zoals bijvoorbeeld in de bouw of de horeca. Desalniettemin meenden deelnemers van het panel zeker negen uren thuis te willen werken.

Thuis werk je efficiënter

Ook werkgevers hebben voordeel van het meer uren thuiswerken. Uit onderzoek blijkt dat thuiswerken meestal leidt tot een hogere productiviteit (2015 Bloom et al.). Callcentermedewerkers zijn gemiddeld 13 procent productiever als zij thuis werken in plaats van in het bedrijfspand. Dit komt voor 9 procent door een toename van het aantal effectieve werkuren en voor 4 procent door een efficiëntere werkwijze. Ook wordt er tijdwinst geboekt doordat werknemers geen of minder reistijd hebben. En last but not least zijn er geen onderbrekingen van collega’s als iemand thuis in zijn werkkamer zit. Een bureau, een bureaustoel en een snelle internetverbinding spelen een belangrijke rol om zo productief mogelijk te kunnen werken.

Bedrijven bieden thuiswerkvergoeding

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed vorig jaar een onderzoek naar thuiswerken. Meer dan duizend bedrijven en honderd medewerkers deden een het onderzoek mee waaruit blijkt dat Nederlandse bedrijven er ook na de coronacrisis flink op willen inzetten. Ook het aanbieden van flexibele werktijden zit in de lift. De werkgevers willen het thuiswerken nog beter faciliteren door de mogelijkheid te bieden van flexibele werktijden, vaker online te vergaderen, arbovoorzieningen thuis zoals een goede stoel en het bieden van een thuiswerkvergoeding.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top