Kun je ook té gezond bezig zijn?

Een bakje havermout voordat je naar de sportschool gaat, tussen de middag een salade en een bord vol kleurrijke groenten na je workout. Klinkt goed toch? Je eet zelfs biologisch. Kiest voor vegetarisch of veganistisch misschien. En je doet flink aan lichaamsbeweging. Dan ben je gezond bezig. Supergezond eigenlijk. Extreem gezond! Maar pas op: het slaat zomaar om naar ongezond. Hoe zit dat?

Aan het begin van een nieuw jaar worden we overstelpt met diëten, aanbiedingen van sportscholen, bewegingstips en gezonde recepten. Zelfs Albert Heijn komt met een 7-dagen-gezond-recepten Allerhande. En het voedingscentrum biedt apps aan om gezonder te gaan eten.

Een goeie zaak want bijna de helft van alle Nederlanders heeft overgewicht. Die nadruk op gezond eten en bewegen lijkt dan ook geen overbodige luxe. Maar zoals het met alles is, gaat het er om dat je dat in kleine stapjes doet zodat je het volhoudt, en er voor zorgt dat je een juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt.

Orthorexia nervosa

Gezond en puur eten lijkt daarbij behoorlijk populair. Alle ongezonde voeding wordt geschrapt. Er worden geen suikers meer gegeten, vaak wordt zuivel weggelaten en soms wordt zelfs fruit van het menu gehaald. In zo’n geval kan er sprake zijn van een extreme detox. Best goed, voor een korte poos, maar als dit maanden aanhoudt, kan het mis gaan. Ongemerkt vallen mensen veel af en raken steeds verder verwijderd van hun doel om gezond te zijn.

Orthorexia nervosa noemt dr. Steven Bratman dit en spreekt over gezondheidsdrang. Een ziekte is het echter niet, zo meent hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth. “Als dat het geval zou zijn dan heeft zo’n veertig procent van onze bevolking ineens een psychiatrische stoornis.”

Extreem doorgevoerd

Toch wordt er vaak gesproken over extreem diëten en een heftig sportregime. Het gaat veelal om extreme regels die iemand zichzélf oplegt. Met anorexia nervosa heeft het echter niets te maken omdat het niet u gaat om gewicht of controle. Mensen met orthorexia willen kwalitatief goed voedsel eten. Het liefst dus puur, zuiver, biologisch of zelfs rauw. Het gaat om gezond zijn en blijven, maar wordt te extreem doorgevoerd.

Het is oppassen voor die eenzijdige blik die er voor zorgt dat het doorslaat naar de andere kant. Als er te eenzijdig wordt gegeten,  krijg je gewoonweg te weinig voedingstoffen binnen. Daar moet je dus bij ‘gezond eten’ enorm op letten. Lichamelijk kan het leiden tot artrose, vermoeidheid, lage bloeddruk, bloedarmoede en huid- en haar aandoeningen. Geestelijk gaat het mis als iemand zich enorm schuldig voelt of ‘in de stress schiet’ als er niet aan de regels van het opgelegde eetpatroon of sportschema kan worden voldaan.

Nuchtere kijk

Voor een aantal mensen is het lastig om de valkuil van het extreme te vermijden. Er wordt immers vooral gehamerd op gezond eten en dagelijks bewegen. Facebook en Instagram staan vol foto’s met gezonde voedingsmiddelen en vooral gezonde lijven. Influencers inspireren hun volgers om ook de sportschool in te duiken en hun recepten te volgen. Denk niet dat het slechts de jonge millennials zijn die hier gehoor aan geven. Ook vijftigplussers zijn fitter dan ooit en de sportscholen spelen daar handig op in. Een nuchtere kijk op gezond eten en lekker bewegen is dan ook enorm van belang. Doe het, maar doe het bewust en niet te extreem, menen deskundigen.

Bron: NPO focus e.a.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top