close
  • woensdag 28 juli
Financiën

Kun jij geld besparen door je hypotheek over te sluiten?

Kun jij geld besparen door je hypotheek over te sluiten?

De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Dat zou kunnen betekenen dat je bespaart op je woonlasten door het oversluiten van je hypotheek. Ook een overstap naar een andere hypotheekverstrekker of hypotheekvorm kan geld opleveren. Gérard van den Brandt, eigenaar van Roscam Hypotheken uit Den Bosch, geeft uitleg en tips.

Wat is oversluiten?

99H6qDJ.jpg“Je hypotheek oversluiten betekent dat je de bestaande hypotheek, met bijbehorende voorwaarden, voortijdig openbreekt en wijzig of vervangt door een compleet nieuwe hypotheek. Dat kan bij dezelfde geldverstrekker zijn, maar ook bij een andere,” zegt Gérard. “Het is goed mogelijk dat er in de loop van de tijd dingen veranderd zijn. De hypotheekrente is daar een duidelijk voorbeeld van, die is op dit moment enorm laag. Maar het kan ook zijn dat je persoonlijke omstandigheden anders zijn geworden of dat de waarde van je woning erg is gestegen. Door die waardestijging valt je hypotheek wellicht in een andere risicoklasse. Een lagere risicoklasse betekent ook een iets lagere rente. Allemaal redenen om eens goed te kijken of oversluiten voor jou interessant is. Het kan echt honderden euro’s per maand schelen, dus ik raad iedereen aan om een check te laten doen.”

Wat kost oversluiten?

Boeterente
Als je je hypotheek oversluit terwijl de renteperiode nog niet is afgelopen, krijg je te maken met boeterente. Die boeterente brengt de geldverstrekker in rekening voor het vervroegd aflossen van je hypotheek. Dat kost de bank immers rente-inkomsten en dat verlies moet gecompenseerd worden. De hypotheekadviseur kan voor je opvragen hoe hoog die boete in jouw situatie is. Is het einde van je rentevastperiode in zicht, dan kun je boetevrij oversluiten.

Taxatierapport, notariskosten en advieskosten
Naast de boeterente krijg je te maken met andere kosten. In de meeste gevallen moet er een nieuw taxatierapport komen. Daarnaast moet je voor de nieuwe hypotheek weer naar de notaris en ook dat kost geld. Tenslotte moet je betalen voor de diensten van de hypotheekadviseur die je begeleidt bij het oversluiten van je hypotheek. Dat kan dus al met al aardig oplopen. “Maar al deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar”, zegt Gérard. “En je kunt ze meefinancieren in je nieuwe hypotheek.”

Kosten versus besparing

H7WXLcv.jpgDe grote vraag bij oversluiten is dus of alle bovengenoemde kosten opwegen tegen de besparing die lagere maandlasten oplevert. Voor het antwoord op die vraag ga je naar een hypotheekadviseur. Bij Roscam Hypotheken kun je terecht voor een onafhankelijke gratis check, ook als je huidige hypotheek door iemand anders is afgesloten. “Dat maakt niets uit, ook dan nemen we je situatie graag met je door. We werken volgens het principe ‘no cure, no pay’. Je kunt dus vrijblijvend door ons laten beoordelen of oversluiten je voordeel oplevert. Mocht dat niet zo zijn, dan weet je dat je je zaken goed voor elkaar hebt en die wetenschap heeft je niets gekost. Levert het wel een besparing op, dan kun je beslissen of je ons inschakelt om de oversluiting voor je te regelen.”

Hele financiële situatie doornemen

Het oversluiten van je hypotheek is ook een mooie kans om nog bestaande woekerpolissen en onvoordelige beleggingshypotheken op te ruimen. “Het is sowieso een goed moment om je hele financiële situatie even onder de loep te nemen. Kunnen je verzekeringen ook goedkoper en hoe is je pensioen geregeld? Ook dat kan je veel geld besparen.”

Nieuwbouwplannen

Heb je plannen om binnenkort een nieuwbouwwoning te kopen? Dan hoef je niet met het aanpassen van je hypotheek te wachten tot de daadwerkelijke aankoop. “Het kan namelijk best zijn dat je een aantal keren uitgeloot wordt voor de kavel die je wilt hebben en dat het hele proces van aankoop langer duurt dan je had gehoopt”, legt Gérard uit. “Sluit je nu alvast je hypotheek over, dan heb je daar meteen het financiële voordeel van. En je mag die nieuwe hypotheek (en dus de gunstige voorwaarden) meenemen naar de nieuwe woning. Verhuis je naar een duurder huis, dan moet je wel voor het duurdere deel een nieuwe hypotheek afsluiten.”

Meer weten over het oversluiten van je hypotheek?

Neem dan contact op met Roscam hypotheken voor een vrijblijvend en gratis gesprek op kantoor of bij je thuis!

FJ6UE1u.jpgHinthamereinde 88, ‘s-Hertogenbosch
info@roscam.nu
073-30 35 34 2

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook