Kunst op 20 x 18 centimeter

Maandelijks doet dichter en beeldend kunstenaar Henk Dillerop verslag van een inspirerend atelierbezoek of attendeert ons op een bijzondere expositie, een optreden, een bundel en nog veel meer.

Deze keer geen interview met een kunstenaar in het atelier, maar een bezoek aan galerie Westerkade waar in het jaar dat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa is, 258 kunstenaars gelijktijdig zeven maanden exposeren onder de titel ‘Kunstenaar laat je Kunsten zien op 20×18 in 2018’.

Een wandeling door Leeuwarden, dit jaar de culturele hoofdstad van Europa, brengt je direct in contact met kunst in de vorm van de fontein ontworpen door Jaume Plensa (23 augustus 1955 Barcelona) . Een opvallend kunstwerk genaamd ‘Love’ bestaande uit twee witte kinderhoofdjes, pal voor het station. Maar wandel ook even verder…

…. richting de Westelijke Stadsgracht, het begin van de grootste en ongetwijfeld mooiste jachthaven van Nederland zo midden in het stadscentrum met even verderop de schitterende Prinsentuin. Iets verderop vind je het monumentale pand Westerkade 7 waar galerie Westerkade is gevestigd. Pal naast schouwburg De Harmonie en op loopafstand van het Fries Museum. Via een uitgesleten trapje kom je in het souterrain van het huis, waar de galerie is gevestigd. Direct na binnenkomst sta je oog in oog met 258 kunstwerken gemaakt door evenveel kunstenaars. Wanden vol onder de gewelven van het pand uit 1886. De verscheidenheid van de kunstwerken is groot, maar omdat ze allemaal hetzelfde formaat hebben is er tevens sprake van een eenheid. Een eenheid die je ook ziet in de passie en liefde van het werk op die bijzondere maat 20 x 18 cm. Het paneel is drie centimeter dik en kan dus niet alleen hangen, maar ook staan.

Een greep uit het overweldigende aanbod:

Kunstenares Dinie Boogaart uit Nijega schilderde een prachtig koe met wolk op het paneel, zoals alleen Dinie dat kan. De schilderijen van Dinie Boogaart hebben prachtige, warme, contrastrijke en sprankelende kleuren en heldere lichtpartijen die haar figuren naar voren laten komen, waardoor zij bezit nemen van de omgeving. Haar gloedvolle kleuren worden bereikt door steeds glacerende lagen over elkaar aan te brengen. Zij maakt veel gebruik van complementaire kleurcontrasten. Wat ook opvalt is dat haar werk ontstaat vanuit een zeer directe betrokkenheid met het onderwerp.

Sonja Reus studeerde in 1998 af aan de Academie Minerva in Groningen en ging vervolgens naar de Kunstacademie in Stockholm. Die Scandinavische invloed is op haar werk te zien in de vorm van mooi ‘onderkoeld’ kleurgebruik. Sonja haar realistische werk is jaren verkocht via galerie Oker in Amsterdam. Tegenwoordig schildert zij meer abstract. Een richting waar ze graag in verder wil gaan.

Cees Roorda (1942 Krommenie) was als kind al geboeid in flora en fauna en na zijn studie aan het Grafisch Lyceum in Utrecht vertrok Roorda in de jaren zeventig naar Zuid Afrika. Daar werkte hij tien jaar als fotolithograaf en kunstenaar. Cees Roorda begon met zijn werken te exposeren in Afrika en daarna in Nederland, Duitsland en op het eiland Guernsy.  Sinds zijn terugkeer naar Nederland is zijn naamsbekendheid alleen maar groter geworden en heeft hij een gerenommeerde positie opgebouwd in het genre van de natuurschilderkunst en vinden zijn schilderijen moeiteloos de weg naar de vaste liefhebbers. Op twee blokpaneeltjes schilderde Cees natuurgetrouw twee prachtige vogeltjes.

Walter Stoelwinder rekent zich terecht tot de realisten en schildert het liefst met een losse toets. Landschappen en stadsgezichten zijn de favoriete onderwerpen van Walter. In zijn schilderijen probeert hij zoveel mogelijk zijn gevoel weer te geven. Iets wat hem op de vier blokpanelen die hij voor de expositie heeft genaakt uitermate goed is gelukt.

Naast kunstenaars van naam doet er ook aanstormend talent mee aan de expositie, zoals Elske van der Sluis uit Snakkerburen, een buurtschap onder de rook van Leeuwarden. Het werk van Elske is te herkennen aan het subtiele en warme kleurgebruik. Zij gebruikt olieverf en bijenwas en zij verwerkt verschillende materialen zoals lood, hout en oude handgeschreven teksten. Elske heeft naast de expositie Kunstenaar laat je Kunsten zien op 20 x18 ook een solo-expositie in galerie Westerkade van 12 april tot 3 juni 2018.

Galerie Westerkade
Westerkade 7 Leeuwarden
Open vanaf 5 april tot en met 28 oktober 2018
Donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
www.galeriewesterkadeleeuwarden.nl
foto: Tini Groen

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top