Let op: dit weekend gaat de wintertijd in

Het is weer zover. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit: om 03.00 uur ’s nachts wordt het weer 02.00 uur. Dat betekent een uurtje extra.

De wintertijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Wat is eigenlijk het nut om twee keer per jaar de klok te verzetten? Onlangs bleek uit een enquête onder Europeanen dat een merendeel wil dat de zomertijd afgeschaft wordt. Is dat ook niet veel makkelijker?

Waarom zomertijd?

In Engeland wordt de zomertijd ‘daylight saving time’ genoemd. Die term zegt eigenlijk alles al. Zomertijd is in de jaren zeventig ingesteld om te bezuinigen op energie. Duitsland was het eerste land dat de zomertijd invoerde. Als alle kaarsen, gas- en petroleumlampen een uur minder branden per dag zou dat flink besparen op grondstoffen, was de gedachte, toen ze in april 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog de klok een uur vooruit zetten. Het idee dat mensen langer buiten zijn en binnen minder energie verbruiken zou inmiddels achterhaald zijn.

Hoop gedoe

Het verzetten van de klok brengt mensen in de war. De wintertijd betekent een uurtje extra slapen of de dag extra productief benutten. Zomertijd betekent een uurtje minder slapen. Het slaaptekort zorgt ervoor dat mensen minder productief zijn. Het verzetten van de tijd brengt twee keer per jaar het bioritme van mensen in de war. Bij kleine kinderen kan het dagen duren voordat ze gewend zijn aan zomer- of wintertijd. Dat geldt ook voor sommige volwassenen. Eerder schreven we hier ook een artikel over.

Uitslapen of lekker aan de slag

Nederland en de andere EU-lidstaten moeten voor maart 2019 beslissen of ze willen overschakelen op een permanente zomer- of wintertijd.  Vooralsnog moeten we ons voordeel er maar mee doen. Ga jij dit weekend een uurtje langer slapen? Of ben jij het type wat ’s ochtends direct aan de slag gaat en de dag extra goed benut?

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top