Meer aandacht voor dementie door het Vergeet-mij-niet pad

Stel je voor: je bent aan het wandelen en je komt een meneer tegen die duidelijk aan het dwalen is en niet meer weet welke kant hij op moet. Of je staat bij de bakker en een oudere mevrouw dringt voor en reageert niet begrijpend als ze daar op aangesproken wordt. Het zou in beide gevallen om iemand met dementie kunnen gaan. Kun jij dat ziektebeeld herkennen en weet je wat je het beste kunt doen in zo’n situatie?

Helpen als dat nodig is

We schrijven regelmatig over dementie. En dat is niet zomaar. Omdat we steeds ouder worden stijgt het aantal mensen dat de diagnose dementie krijgt. Op dit moment zijn dat er in Nederland naar schatting 280.000, een aantal dat in 2040 waarschijnlijk bijna verdubbeld zal zijn. Men leeft gemiddeld acht jaar met deze ziekte, waarvan de eerste zes jaar thuis. Dat betekent dat we in ons dagelijks leven regelmatig te maken hebben of krijgen met mensen die aan dementie lijden. Het maakt hun leven een stuk prettiger als wij hen begrijpen en laten voelen dat ze erbij horen. Dat ze actief deel kunnen nemen aan de maatschappij, omdat wij hen helpen als dat nodig is.

Samen Dementievriendelijk

Het helpt dus als we dementie herkennen en weten hoe we ermee om moeten gaan. Daarom biedt Samen dementievriendelijk onder andere de gratis online training ‘Omgaan met dementie’ aan. Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het ministerie van VWS en heeft als doel Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op onze samenleving.

Vergeet-mij-niet pad

Maar er zijn veel meer mooie initiatieven om die bewustwording te creëren. Het Vergeet-mij-niet pad bijvoorbeeld, ontworpen door Sanne Janssen en Studio Gerjanne van Gink. Doordat er met een sjabloon en blauwe spuitverf vergeet-mij-nietjes op een bepaald traject zijn gespoten, kan iemand met dementie de weg naar huis of naar het winkelcentrum (terug)vinden. Maar het pad is ook bedoeld om andere weggebruikers eraan te herinneren dat er mensen zijn die meer tijd nodig hebben in het verkeer.

Andere initiatieven

In Deventer en Zwolle zijn al vergeet-me-niet paden aangelegd. En dat niet alleen. In het kader van ‘Deventer dementievriendelijk’ werden vorige maand doosjes met vergeet-me-niet zaadjes en informatiefolders uitgedeeld. Zwolle zette zangeres Marga Bult in, die ambassadeur en trainer is bij Samen dementievriendelijk. Ze verzorgde een miniconcert en gaf aansluitend met een collega-trainer een workshop waarin deelnemers aan de hand van voorbeelden tips kregen hoe ze goed om kunnen gaan met een naaste, cliënt of klant met dementie.

De Hof van Ammers

Tussen zorglocatie De Hof van Ammers en het nabijgelegen winkelcentum is kortgeleden ook een vergeet-me-niet pad geopend. Het is het derde pad in Nederland. Het gebeurt geregeld dat een bewoner van de instelling de weg kwijtraakt. Het pad helpt de ouderen om de weg te vinden. In Groot-Ammers is gebruik gemaakt van tegels met daarop een vergeet-mij-nietje, geïnspireerd op het oorspronkelijke Vergeet-mij-niet pad. De gemeente Molenlanden werkte mee aan dit mooie initiatief en tekende daarnaast het convenant van Dementievriendelijke gemeente. Dat houdt in dat de gemeente de eigen ambtenaren, maar ook kerken, welzijnsstichtingen, seniorenclubs, sportverenigingen, middenstand e.d. aanspoort om de training ‘Omgaan met dementie’ te volgen. Daarnaast zet de gemeente zich in voor mensen met dementie en hun mantelzorgers door een Alzheimer trefpunt, huis-aan-huis bezorging van de flyer ‘Omgaan en herkennen van dementie’, het organiseren van beweegactiviteiten voor mensen met dementie en het aanbieden van cursussen.

Bestel gratis een vergeet-mij-nietje

Het vergeet-mij-nietje wordt door veel (zorg)instellingen gebruikt in relatie tot dementie. Het is een klein blauw bloemetje dat voorkomt in Europa, Azië, Afrika en Australië. Het bloemetje staat voor trouw en oneindige liefde. Met het vergeet-mij-nietje laten we zien dat we mensen met dementie en hun naasten niet vergeten. Je kunt gratis een vergeet-mij-niet speldje aanvragen bij Alzheimer Nederland om te laten zien dat je achter dat idee staat. Voor meer informatie, klik hier.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top