Moestuin in juni: wat kan je allemaal zaaien?

Juni is de maand van groei en bloei in de moestuin. Net zoals in mei is er weer van alles te doen. Er kunnen nog nieuwe gewassen worden gezaaid en geplant en bijna alle groentes die je al in je tuin hebt te staan willen aandacht of moeten geoogst worden. In deze blog geven we je een overzicht van klusjes die je in juni in je moestuin kunt doen. 

Zorg voor voldoende water

Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat je planten voldoende water krijgen. Let daarom op de weerberichten. Is het lang droog dan moet je regelmatig water geven. Geef je plantjes geen ijskoud water, maar zet eerst wat volle gieters of emmers alvast klaar, zodat het water een beetje op kan warmen voordat je je planten water geeft. Giet planten aan de voet en nooit op het blad. Hiermee maak je het risico op schimmels kleiner.

Blijf onkruid wieden

Niet alleen je planten groeien snel in juni, maar ook het onkruid. Onkruid kan zich razendsnel uitbreiden en dat gaat ten koste van je planten. Het onkruid neemt namelijk en voedingstoffen weg bij je planten. Vandaar dat je onkruid moet verwijderen. Je kan er ook voor kiezen om de bodem te bedekken met mulch. Dit houdt de groei van onkruid tegen en het heeft als voordeel dat vocht wordt vastgehouden.

Zaaien en planten in juni

Begin juni is het nog mogelijk om pompoenen en courgettes direct in de volle grond te zaaien. Heb je eerder al plantjes opgekweekt dan kan je deze uitplanten. Ook bonen kunnen in de volle grond gezaaid worden. Sperziebonen en snijbonen houden van hoge temperaturen. Daarnaast kan je nog radijs, sla, bietjes, wortels, knolvenkel en mais zaaien. Midden juni kan je nog late groenten zaaien dit zijn bijvoorbeeld herfstbroccoli, winterwortel, andijvie en ijsbergsla.

Volop oogsten

In juni kan je al heel wat oogsten. Zo kan je bijvoorbeeld genieten van vroege aardappels met doperwten. Verder kan je misschien al sla, radijsjes, peultjes, tuinbonen, courgette of koolrabi oogsten. En wat dacht je van eetbare bloemen? Pimp je salade op met goudsbloem of komkommerkruid. Heb je nog geen bloemen in je tuin te staan dan is het nog niet te laat om deze te zaaien. Met een beetje geluk komt er nog van alles op.

Bescherm je gewassen

Heb je koolplanten zoals boerenkool en bloemkool in je moestuin te staan? Controleer ze dan op de gele eitjes van het koolwitje. Meestal zitten ze aan de onderkant van de bladeren. Deze eitjes moet je platdrukken om te voorkomen dat ze uitkomen en de rupsen de bladeren opeten. Vogels en andere insecten kunnen ook je planten aantasten, soms is het nodig om netten te plaatsen. Onderschat ook de felle zon niet. Hebben jouw planten het zwaar in de zon? Gebruik dan schaduwnetten om je planten te beschermen.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top