Oma's

Oma weet raad 2.0: winterse lifehacks

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Regelmatig een verstopte neus? Oma wist raad: dagelijks een paar liedjes neuriën om je holtes goed open te houden. Hoestte je de longen uit je lijf?  Oma was je redding, gewoon een paar plakjes gember (slijmoplossend) twintig minuten in een kop heet water doen en daarna opdrinken met honing erbij.

Natuurlijk zijn er nog genoeg oma’s die raad weten en hun soep is nog steeds de aller-aller-lekkerste, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Dit keer een paar winterse hacks.

We gaan duidelijk op weg naar de winter. De temperatuur zakt, er zijn al een paar nachten met nachtvorst geweest en door de wintertijd is het ’s avonds vroeg donker. Tijd voor een paar tips waar je de hele winter plezier van kunt hebben.

Aluminiumfolie achter de radiator

Omdat radiatoren vaak tegen een buitenmuur geplaatst zijn, komt lang niet alle warmte in de kamer terecht. Er gaat warmte verloren en eigenlijk betaal je dus deels voor het opwarmen van je muur en de buitenlucht. Zonde natuurlijk. Door folie aan te brengen achter je radiator houd je de warmte binnen. Er is speciale radiatorfolie te koop, maar het zou ook met aluminiumfolie kunnen. Dat is wel een oplossing voor de echte doorzetters, want het kost tijd en geduld. Aluminiumfolie scheurt snel, maar als het lukt ben je een stuk goedkoper uit.

De voorruit naar het oosten

Op zonnige koude dagen hoef je minder te krabben als je je auto met de voorruit naar het oosten hebt geparkeerd. Daar komt de zon namelijk op en je voorruit ontdooit dus sneller als de zon daar als eerste op gaat schijnen.

Sokken op je ruitenwissers 

Het klink misschien gek, maar het is erg effectief. Om te voorkomen dat je ruitenwissers aan het raam vastvriezen, kun je er sokken overheen schuiven. Een zak kan ook, maar van sokken word je toch veel vrolijker?

Houd de thermostaat voor de gek

Ben je ergens waar je het koud vindt en je kunt niet zelf de thermostaat aanpassen (bijvoorbeeld op je werk)? Leg dan iets kouds bovenop de thermostaat zodat die niet afslaat en jij het lekker warm krijgt.

Met warme kleding de deur uit

Heb je een elektrische deken? Zet die dan eens aan tijdens het douchen of ontbijten en leg je kleding voor die dag er tussen. Dan kun je lekker warm de deur uit (niet vergeten de deken weer uit te zetten!)

Pluisjes op je trui

Soms ziet je pasgekochte trui er al snel oud uit, omdat die na een paar keer wassen al vol zit met pluisjes. Een scheermesje kan wonderen verrichten. Strijk met een bot mesje voorzichtig over de trui. Een groot deel van de pluisjes krijg je hiermee weg. Je kunt ook een fijn kammetje gebruiken waarvan de tanden heel dicht op elkaar zitten.

Knetterende schokken

Krijg je vaak van die stroomschokjes, bijvoorbeeld als je iemand een hand geeft? Statische elektriciteit wordt erger als de lucht droog is. In de winter heb je er dan ook meer last van, zeker als de verwarming op tien staat en je ook nog synthetische kleding draagt. Het schijnt dat een veiligheidsspeld in je zak of in de naad van een kledingstuk ervoor zorgt dat je ontlaadt en dus geen schokjes meer krijgt. Simpele oplossing, die het proberen waard is. Je lichaam insmeren met een hydraterende crème kan ook helpen.

Statisch haar

Ook statisch haar is echt iets voor de winterperiode. We geven een paar oplossingen:

  • was je haar zo min mogelijk en gebruik minder shampoo
  • haal een droogtrommeldoekje over je hele haar
  • laat de föhn links liggen en droog je haar aan de lucht. Of zet de föhn op de koele stand.
  • haarlak op je borstel of kam spuiten helpt tegen statisch haar. Je kunt het ook in je muts op capuchon doen. Dan heb je geen pluizenbol als je die weer afzet.

Karton onder je voeten

Moet je lang buiten staan? Bijvoorbeeld op een markt of bij een demonstratie (dat is tegenwoordig heel normaal). Neem dan een stuk karton of rubber mee voor onder je voeten. Dan worden ze minder snel koud. Je kunt je voeten van tevoren insmeren met vaseline en als je twee paar dunne isolerende sokken draagt, dan vormt zich daar een warm luchtlaagje tussen. Als je warm wilt blijven kun je het beste kiezen voor een wat wijdere broek in plaats van een skinnymodel of panty. Je lichaam geeft warmte af en op het moment dat je strakke kleding draagt, is er geen ruimte om die warmte vast te houden. .

Koude douche

Dat klinkt natuurlijk erg raar, maar je krijgt er een betere bloedcirculatie van en van bloed dat lekker stroomt, krijg je het weer warm!

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top