close
  • dinsdag 19 januari
Sport

Onze Vierdaagse-wandel-vlogger Christien; stopt ze of gaat ze door?

Onze Vierdaagse-wandel-vlogger Christien; stopt ze of gaat ze door?

We bellen Christien een aantal dagen nadat ze de Vierdaagse heeft gelopen. Ze klinkt zo vroeg in de morgen best fris en fruitig, maar vertelt dat ze nu eigenlijk een beetje moet wennen. Wennen aan het feit dat er op dit moment even niets moet, terwijl ze een jaar lang wekelijks drie keer trainde en eindeloos veel kilometers wandelde. Met constant dat ene doel voor ogen.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=bOb0a1hFZ2A[/embedyt]

“Het was toch wel heel gaaf. Een heel jaar dat doel om die Vierdaagse te gaan lopen. Dat heeft zo’n kick gegeven en ik heb dan ook een schitterend jaar achter de rug.” Ze heeft het voornemen om volgend jaar weer mee te doen en te blijven bewegen en wandelen. “Ik wil het niet meer loslaten. Maar op dit moment ben ik nog een beetje aan het bijkomen en alles aan het verwerken.”

‘Het wandelen tijdens de Vierdaagse heb ik heel anders ervaren’

Want het is haar niet in de kouwe kleren gaan zitten, een jaar lang trainen voor vier dagen flink wandelen. “Het wandelen tijdens de Vierdaagse heb ik heel anders ervaren dan de individuele wandeltochten die ik als training deed. Ik liep in zo’n massa mensen een totaal ander ritme en dat was wennen. Normaal deelde ik mijn kilometers in blokjes in. Dan heb je steeds een doel en verleg je je grens. Tijdens de Vierdaagse ging ik zo in alles op, dat dat systeem eigenlijk niet werkte.”

Energie-cake

Ook bleek haar eetpatroon anders uit te pakken dan ze vooraf had bedacht. We zagen allemaal dat ze na de eerste dag flauw viel en ook al had Christien zich enorm goed voorbereid door onder meer haar eigen energie-cake in te zetten, toch ging dat niet goed. “Tijdens mijn trainingen had ik regelmatig mijn eigen gebakken cake mee. Daar zaten heel veel goeie en energierijke ingrediënten in. Banaan, amandelen, chiazaad, sesamzaad, vijgen, dadels, cranberry’s. Zo’n complete cake weegt wel een kilo en ik had er altijd wel een plak van mee voor onderweg. Daar kon ik uren op lopen.”

‘De laatste dag deed ik het op een zak krentenbollen’

Haar ‘geheime’ recept bleek echter tijdens de daadwerkelijke tocht rond Nijmegen helemaal niet goed te vallen. “Het smaakte me gewoon niet. En mijn lijf bleek eigenlijk meer behoefte aan zoet te hebben. Ik had zowel natuurlijke- als snelle suikers nodig. De laatste dag deed ik het op een zak krentenbollen en dronk regelmatig koffie met een dubbele portie suiker en melk erin. Normaal drink ik die zwart. Ik vond dat heerlijk en ik had het klaarblijkelijk nodig.”

Mooier dan de finish

Daarnaast dronk ze sportdrank en veel water en deed zich tegoed aan koolhydraten en eiwitten. De tweede dag ging het dan ook al een stuk beter dan de eerste en de mooiste beleving was op donderdagavond, de voorlaatste dag, de binnenkomst in Nijmegen. “Dat vond ik eigenlijk nog mooier dan de finish. Daar kregen we zo’n warm welkom. Straten waren versierd, mensen waren kleurig gekleed. Het was werkelijk geweldig.”

‘Ik heb het gevoel boven mezelf uitgestegen te zijn’

Haar familie is nu enorm trots op Christien. En zelf? “Ik heb toch wel het gevoel boven mezelf uitgestegen te zijn. Maar nu neem ik even rust. Het is veel geweest. Op 1 september doe ik echter alweer mee aan een wandeltocht. Een tweede paar schoenen heb ik ook al in huis.”

Het hele avontuur terugkijken? Hier vind je alle vlogs van Christien.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook