close
  • maandag 10 augustus
Algemeen

Oud-presentator Kees Driehuis overleden

Oud-presentator Kees Driehuis overleden

Oud-presentator Kees Driehuis, het gezicht van de quiz Per Seconde Wijzer, is afgelopen dinsdag overleden. Dat heeft BNNVARA bekendgemaakt. Hij is 67 jaar geworden.

Vorig jaar, kort na beëindiging van zijn werkzaamheden bij de VARA en BNNVARA, werd hij ziek. Ongeneeslijk, naar later bleek.

Trouw aan de VARA

In 1974, nog studerend aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, liep hij stage bij het VARA-radioprogramma ZI en vond hij in Wim Kayzer, de informele eindredacteur, zijn eerste leermeester. Kees gaat nooit meer weg bij de VARA, doorstaat vele omroepstormen, maar blijft trouw aan de omroep. Bij de radio is Kees redacteur, eindredacteur en presentator van actualiteitenprogramma’s als Dingen van de Dag, Radioweekblad, Onder Vuur, De Zondag-, Woensdag– en Vrijdag Edities.

Na de radio volgt de tv. Hij is redacteur bij Sonja Barend, eindredacteur van Impact, van Zembla en van de historische serie De Strijd, over de gouden eeuw van de arbeider. Kees is presentator van Per Seconde Wijzer, De Kleine Wijzer, NOVA, Buitenhof en de stem van het Sinterklaas-journaal.

In de journalistieke VARA-programma’s koos hij voor maatschappelijk en politiek relevante onderwerpen, waarin een positie werd ingenomen. Waardenvrije journalistiek bestond voor hem niet. Hij stak zijn nek uit, sprak zich uit, politiek correct of niet. Hypocrisie werd aan de kaak gesteld. Tegen kernwapens en het haat zaaien van Wilders, de te lage lonen van schoonmakers, de vuilspuiterij van Hoogovens, de oorverdovende groei van Schiphol ten koste van de gezondheid van de bewoners. Kees probeerde mensen een podium te geven die vroegen om een eerlijker verdeling van macht en inkomen, om goed onderwijs, behoorlijke huisvesting, een veilige en gezonde leefomgeving, voor wie je ook bent of waar je ook vandaan komt.

Kees beëindigde zijn loopbaan bij de VARA en BNNVARA in zijn laatste uitzending van PSW met de woorden: ‘Niets is blijvend’.

Bron: BNN VARA, foto (C): beeldbank BNN VARA, credits ANP

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook