Ouderwetse aspergesoep maken

Hoewel het lenteweer de laatste tijd nog wat wispelturig is, is de lente toch echt al enige tijd aangebroken. Het perfecte moment om een lekkere, ouderwetse aspergesoep te maken. Ook nog eens lekker duurzaam, want je kookt met seizoensgebonden producten, in het juiste seizoen. Het is bovendien helemaal niet moeilijk, aspergesoep koken, maar je moet wel even weten hoe je ’t het beste aanpakt. Nou, zo dus.

Welke kruiden in de aspergesoep?

Om aspergesoep op smaak te brengen, gebruik je peper en zout. Natuurlijk staat het je vrij om lekker te experimenteren met allerlei kruiden die jij lekker vindt. Maar als je een beetje houvast zoekt dan is het goed om te weten welke kruiden goed passen en veel gebruikt worden bij aspergesoep. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Bieslook
  • Dille
  • Rozemarijn
  • Nootmuskaat
  • Knoflook
  • Tijm
  • Kerrie
  • Peterselie (ter garnering)

Kun je aspergesoep van tevoren maken?

Vooral wanneer het rond etenstijd spitsuur is en je graag vlot iets op tafel wilt zetten, is het handig om je maaltijd vast voor te bereiden. Soepen zijn daar uitermate geschikt voor, want je kunt eigenlijk elke soep van tevoren maken, dus ook aspergesoep. Het is dan wel belangrijk dat je de soep goed laat afkoelen, en vervolgens in de koelkast bewaard totdat je hem gaat eten.

Help, waarom is mijn aspergesoep bitter?

Soms valt een aspergesoep nogal bitter uit. Dat kan verschillende redenen hebben. Ten eerste hebben asperges van nature een bittere smaak, die veroorzaakt wordt door de stof asparagine. De reden dat je aspergesoep bitter is kan dus komen doordat je verhoudingen niet kloppen, en je teveel asperges hebt gebruikt waardoor de bittere smaak overheerst. Maar ook wanneer je de aspergesoep te kort kookt kan er een bittere smaak overblijven. Om de bitterheid van asperges te verminderen moet je ze namelijk minstens vijftien minuten koken. Ook kan de bitterheid verschillen per aspergesoort. Dat stofje, asparagine, komt overigens niet overal in de asperge even sterk voor. Als je alleen de punten van de asperges gebruikt, zal de soep minder bitter smaken, omdat de concentratie asparagine vooral hoog is in de schillen.

Wil je de bittere smaak van je aspergesoep verminderen, dan kun je van tevoren de asperges blancheren. Is je gemaakte aspergesoep te bitter dan kun je de soep minder bitter maken door een beetje suiker of citroenzuur toe te voegen.

Romige aspergesoep

Als je een lekkere, extra romige aspergesoep wilt maken doe je dat door roomboter te gebruiken in het recept en daarnaast twee eidooiers en 200 ml melk toe te voegen aan het eind en nog vijf minuutjes mee te laten verwarmen, zonder te koken.

Dit heb je nodig voor aspergesoep

Ingrediënten aspergesoep voor 4 personen:

  • 500 gram witte asperges
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 sjalotjes
  • 50 gram ongezouten (room)boter
  • 50 gram bloem
  • 100 ml kookroom
  • 1 liter water
  • Zwarte peper en zout
  • Kruiden naar smaak

Zo maak je aspergesoep

Bereidingswijze ouderwetse aspergesoep

  • Doe een liter water in een grote pan, voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook
  • Maak de asperges schoon, schil ze en snij de harde kantjes eraf en gooi ze weg
  • Voeg de asperges en schillen toe zodra het water kookt
  • Laat de asperges ongeveer tussen de tien en vijftien minuten koken tot ze gaar zijn, voor je ze eruit haalt
  • De aspergeschillen laat je nog dertig minuten tot een uur lekker zacht pruttelen
  • Snipper ondertussen de sjalotjes en snij de asperges in stukjes
  • Vervolgens giet je de soep door een vergiet en vang je de bouillon op. Als er teveel water verdampt is kun je er wat aan toevoegen tot je weer ongeveer een liter hebt
  • Fruit de sjalotjes glazig in een verhitte pan met boter
  • Voeg de bloem toe en bak even kort mee
  • Giet vervolgens langzaam de bouillon erbij en mix dit met een garde tot er een gebonden soep ontstaat
  • Voeg de aspergestukjes toe en pureer tot een gladde soep
  • Doe als laatste de kookroom erbij en breng op smaak met peper, zout en kruiden naar keuze
  • Eet smakelijk!

Aspergesoep bewaren in de koelkast of de vriezer

Van soep maak je bijna altijd teveel, al is deze aspergesoep zo lekker dat het ons niet zou verbazen als jij helemaal op gaat. Heb je toch wat over dan wil je er natuurlijk op een ander moment opnieuw van genieten. Aspergesoep kun je dan ook prima één of twee dagen bewaren in de koelkast. Wil je aspergesoep invriezen, dan kun je er zelfs drie maanden later nog lekker van eten. Vries handige porties in, zodat je er optimaal gebruik van kunt maken. Zorg er wel voor dat je soep goed is afgekoeld voor je hem in de koelkast of vriezer zet, omdat anders de temperatuur van je apparaten omhoog kan gaan, wat bederf in de hand werkt.

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top