close
  • dinsdag 15 juni
Relatie en gezin

Rinnie’s blog – over vriendschap, waardering en je ergens thuis voelen

Rinnie’s blog – over vriendschap, waardering en je ergens thuis voelen

Rinnie Nauta (80) schildert graag en is bezig met het schrijven van haar allereerste boek. Voor 50+ schrijft ze blogs met vandaag als onderwerp: zoeken naar waardering.

BLOG – Ik zie hem aankomen via het pad naar de garage. Een artistiek uitziende man met sprankelende ogen, zijn sluike grijze haren een beetje langer dan normaal, een door het dragen iets gebleekte rode broek en loshangend fleece shirt.

Als ik de deur voor hem opendoe, krijg ik zomaar een grote bos rozen in mijn handen geduwd.” Voor jou, omdat ik je wil bedanken”, zegt hij lachend en dan volgt er een hartelijke begroeting. Soms zijn er van die onverwachte momenten in mijn leven, die kostbaar zijn en het leven mooier maken en dit is er een van. We kennen elkaar al een viertal jaren, waarin we wekelijks een schildersavond bezochten.

Thuis voelen

Met onze groep van vijf mannen en drie vrouwen, hebben we nogal wat onderwerpen vol overgave op het doek gezet en tijdens die avonden hebben we elkaar steeds beter leren kennen, soms buiten werkend aan een zonsondergang, een landschap of een scheepswerf en soms binnen bezig met het schilderen van een stilleven of een portret. Naast het schilderen waren vooral de pauzes interessant. Geregeld ontstonden daar interessante discussies,  over onderwerpen die door het prettige, gevarieerde gezelschap vanuit meerdere invalshoeken werden bekeken.

De avonden in dat kenmerkende, oude schildersatelier gingen bij mij horen. Ik voelde me er thuis tussen de mensen, van wie ik ben gaan houden, de houten ezels, de verf, de penselen, het linnen en de geuren die zo specifiek zijn bij schilderen.

Toen ik een poosje niet kon autorijden vanwege een pijnlijke pols en daardoor de lessen moest missen, besefte ik opeens hoe ik er deel van was geworden en hoe groot de invloed van die avonden was op mijn gedachten en mijn stemmingen. Des te pijnlijker is het nu ik afscheid van de groep heb genomen.

Eenzame bezigheid

Na deze zinvolle jaren met schilderen heb ik besloten, me meer met schrijven bezig te gaan houden. Naast het leuke werken aan columns, wil ik zo graag een boek schrijven. Dat is voor mij nu een uitdaging, waar ik me graag aan over geef. Het is een soort talent, dat net als het schilderen aangeboren lijkt, maar nog beter ontwikkeld kan worden. Voor dat doel heb ik voor mezelf een soort ruimte gecreëerd, door andere dingen naar de achtergrond te verplaatsen.

Mijn lidmaatschap van de bridgeclub, waar ik wel meer dan dertig jaar met veel plezier mijn hersenen trainde en meerdere bridgepartners versleet, is opgezegd en ook dat van de schildersgroep, maar schrijven is in tegenstelling tot het schilderen met de groep en bridgen bij de club, een erg eenzame bezigheid. Ik weet ook niet of ik daar net zoveel energie uit kan halen als bij het schilderen, maar mijn besluit is genomen en ga er mee aan de slag. Schilderen kan ook thuis als ik daar even behoefte aan heb.

Begin van iets nieuws

De rozen staan nu al een paar dagen op tafel en herinneren me aan het gesprek met mijn schildersvriend. Ze zijn rood en oranje en ik weet niet of er mannen zijn, die zich interesseren voor de specifieke kleuren in een boeket. Ik heb zelf altijd bepaalde voorkeuren voor kleur, maar dat kan wisselen per seizoen. In de herfst is het toch vaak het warme rood en oranje van de kleuren in het bos. Het boeket past daar precies bij.

Misschien heeft mijn schildersvriend dat aangevoeld en houdt hij van dezelfde tinten. Ze staan volgens een site op internet symbool voor genegenheid, vreugde, vriendschap en dankbaarheid. Misschien is het ook wel heel bewust gekozen. Het maakt me in ieder geval blij te weten, dat ik met mijn aanwezigheid ook anderen blij heb gemaakt. Het raakt me diep, zo’n blijk van dank. Ik denk, dat we elkaar zullen missen, maar ieder afscheid is ook weer een begin van iets nieuws. Dat is een hoopvol gegeven.

Geschreven door: Rinnie Nauta

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook