Vandaag maak jij de ultieme hamburger! Mét of zonder vlees

Nederlanders zijn dan misschien niet zo verzot op de hamburger als de Amerikanen, die gemiddeld zo’n drie hamburgers per week eten, maar fan van het typisch Amerikaanse broodje zijn wij kaaskoppen toch echt wel. En hoewel je eigenlijk helemaal geen speciale reden nodig hebt om een lekkere (vega)hamburger te verorberen, is vandaag de perfecte dag om hamburger op het menu te zetten. 28 mei is namelijk internationale Hamburgerdag!

Een kleine geschiedenisles

We moeten hier gelijk even een kanttekening plaatsen, want hoewel het broodje hamburger een Amerikaans icoon is, komt de hamburger natuurlijk helemaal niet uit de USA. Als we helemaal terug gaan naar de oorsprong van de hamburger, belanden we namelijk in Mongolië. Ook hier ging het nog niet om de hamburger zoals we die vandaag de dag kennen, maar wel om de steak tartare.

De Mongoolse strijders uit het leger van Dzjengis Khan, die overigens ook als Tartaren bekend staan, wilden namelijk wel graag een voedzame maaltijd tijdens de strijd. Daarom stopten ze stukken rundvlees onder hun zadel, waardoor het vlees plat en heerlijk mals werd, zodat ze het rauw konden eten. Hun Russische vijanden vonden dit ook wel een goed idee, maar gaven er hun eigen draai aan door ei en ui toe te voegen voor extra smaak, et voilà; het ontstaan van de Streak Tartare.

Maar het waren vervolgens de Duitse soldaten die het idee weer oppikten van de Russen en mee namen naar de stad Hamburg, waar ze er al gauw achter kwamen dat je dat platte stuk vlees nog lekkerder kon maken door het in de pan te gooien, en zo veranderde de Steak Tartare in de hamburger. De Amerikanen claimen natuurlijk dat zij de eersten waren, maar in feite aten zij pas een hamburger nadat Duitse emigranten het recept meenamen. Pas in 1900 kwam iemand in Amerika op het lumineuze idee om er een broodje omheen te doen, zodat je staand en lopend kunt smikkelen, zonder een bord of bestek te gebruiken.

Inmiddels kun je bijna overal ter wereld een broodje hamburger krijgen bij een grote fastfood keten, snackbar of zelfs restaurant. Maar het allerlekkerst zijn ze toch wanneer je ze zelf maakt. Dat kun je op ontzettend veel verschillende manieren doen, en het aantal recepten is reusachtig. Hieronder vind je twee recepten waarmee jij ongetwijfeld jouw ultieme broodje hamburger kunt ‘bouwen’.

Lekker smokey van de barbecue

Voor veel vleesliefhebbers kan een hamburger maar op een manier tot perfectie gegrild worden, en dat is natuurlijk op de barbecue. Hoewel je in een pan natuurlijk ook heerlijke burgers kunt bakken, krijgt een hamburger alleen op de barbecue die verrukkelijke, rokerige smaak.

Wat heb je nodig:
voor 4 burgers

Vlees; 400 gram rundergehakt van de slager

Je kunt natuurlijk gewoon hamburgers halen bij de supermarkt, maar als je echt de ultieme burger wilt maken ga je naar de slager, die je vraagt om rundergehakt met een vetpercentage van 20 tot 25%. Als er te weinig vet in het vlees zit, zoals bij mager rundergehakt, wordt je burger al gauw droog en taai.

Broodjes; 4 bolletjes

Het broodje is datgene wat je hele gerecht bij elkaar houdt, letterlijk. Het is daarom heel belangrijk dat je het perfecte broodje kiest. Dat kan een klassiek zacht bolletje zijn met sesamzaadjes op de bovenkant, of juist een hard broodje zoals een Italiaanse bol. Als het broodje maar groot genoeg is om de hamburger makkelijk in te stoppen en lekker vers is, zit je helemaal goed.

Verder:

  • 1 tl zeezout
  • 0,5 tl zwarte peper
  • 4 zachte bolletjes met sesamzaad
  • 1 stuk verse cheddar
  • 2 grote augurken
  • 6 reepjes pancetta
  • 2 handjes ijsbergsla
  • Je favoriete of eigengemaakte mayonaise
  • ketchup

Zo maak je ‘m:

Stook de barbecue op richting de 200 graden. Maak met schoongewassen handen vier mooie, ronde schijven van het gehakt van ongeveer 2 centimeter dik, of gebruik een hamburgerpers. Ga niet slaan of drukken op het vlees (ook niet als de burger op de barbecue ligt) want dan pers je het vocht eruit. Snij de broodjes open en rooster ze kort op de barbecue.

Bestrooi de burgers vlak voor je ze op de schone barbecue grill legt met het zout en de peper. Leg ze op de grill en keer ze regelmatig om een gelijkmatige garing en bruining te krijgen. Een perfecte burger is mooi donkerbruin, maar let goed op dat hij niet verbrand. Hou ongeveer zes minuten grillen aan voordat je de burger naar het koudere gedeelte van de barbecue verplaatst waarna je de plakjes cheddar er op legt, zodat het lekker gaat smelten. Grill vervolgens de pancetta ook kort.

Terwijl je aan het grillen bent maak je de licht geroosterde broodjes vast klaar. Smeer de broodjes in met jouw favoriete mayonaise, leg een beetje ijsbergsla op de bovenkant, snij de augurken in plakjes, schaaf plakjes cheddar af voor op de burgers.

De met cheddar bedekte burgers leg je voorzichtig op de broodjes, top ze af met de plakjes augurk en de pancetta en een klein drupje ketchup.

Lekker sappig, maar ook diervriendelijk

Laat jij de koeien liever in de weilanden staan? Dan kies je natuurlijk voor een vegan variant op het ultieme broodje hamburger. Maar ook zonder vlees kan een broodje hamburger een gastronomisch hoogstandje zijn. Helemaal wanneer je daarvoor de Ereburger gebruikt, van de Vegetarische Slager.

Wat heb je nodig:
voor 4 burgers

  • 1 tomaat
  • 2 handjes ijsbergsla
  • 2 pakjes De Vegetarische Slager vegan Ereburgers
  • 4 plakken vegan kaas
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 8 plakken augurk
  • 4 el vegan Hellmann’s mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 1 tl tabasco

Zo maak je ‘m:

Begin met het maken van het sausje door de vegan mayo, ketchup en tabasco te mengen. Voor de ultieme vegan burger bestrijk je de Ereburgers met olie en grill je ze op de barbecue tot ze goed heet zijn en mooi gelijkmatig bruin aan de buitenkant. Maar je kunt hem ook gewoon in acht minuten bakken in vloeibare vegan margarine in de koekenpan. Leg op het laatst een plakje vegan kaas op de burgers en doe de deksel even op de pan om de kaas goed te laten smelten.

Maak onder het bakken of grillen de broodjes klaar. Snij de broodjes doormidden en de tomaat in plakken. Smeer op de boven- en onderkant lekker veel saus en leg daarna de tomaat en sla er op. Leg als laatste de burgers op de broodjes, gevolgd door de augurken.

Bij een écht goed broodje hamburger is knoeien onvermijdelijk, of misschien zelfs wel noodzakelijk. Maak je dus niet druk om de saus die over je kin en je vingers druipt, maar geniet!

Bronnen:

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top