Vegan eten is vies, moeilijk en duur. Of toch niet?

Steeds meer restaurants bieden vegetarische of vegan opties op de menukaart, in de supermarkt is de keuze voor vegans al lang niet meer beperkt, en steeds meer mensen beginnen (ook al is het met kleine stapjes) in te zien dat deze manier van eten en leven helemaal zo gek nog niet, of zelfs noodzakelijk is voor de toekomst van onze aarde. Maar tegelijkertijd zijn er ook een aantal hardnekkige labels die aan vegan eten hangen. Maar kloppen die labels eigenlijk wel?

Vegan eten is niet lekker

Wat de boer niet kent dat eet hij niet. Het is misschien wel het meest Nederlandse spreekwoord wat er bestaat. Want als het om vegan voedsel gaat is dit vaak wat er aan de hand is. Voordat mensen ook maar een hapje hebben gehad, of zelfs maar hebben geroken, gaan ze er automatisch van uit dat ze het niet lusten. Dat de vegan gerechten hun weg intussen gevonden hebben naar de haute cuisine van de restaurantwereld is eigenlijk al een teken dat vegan eten ontzettend lekker kan zijn. Maar dan moet je (net als met vlees overigens) wel weten wat je doet. Want gooi jij een kipfilet voor een half uur in de pan zonder kruiden, dan is het ook niet te vreten. Als je kijkt wat je allemaal kunt maken met plantaardige producten dan kom je al snel tot de conclusie dat er juist heel veel variatie mogelijk is. En natuurlijk, smaken verschillen. Maar wanneer je iets nog nooit hebt gehad is het ook soms een kwestie van wennen.

Vegan eten is duur

Toen de vlees en zuivel-vervangende producten net op de markt kwamen waren ze nog duurder dan jouw biefstukje je of zalmfilet. Maar inmiddels is daar doordat er steeds meer aanbod en steeds meer vraag is (en door de inflatie) een kentering in gekomen. Wat betekent dat je nu juist goedkoper uit bent in vergelijking met vlees. Natuurlijk hangt dat er ook een beetje vanaf wat je dan precies eet. Als je een blik knakworsten tegenover een pakje plantaardige kipstuckjes zet, of een stuk wagyu vergelijkt met een kikkererwtenburger, is dat niet eerlijk en geen goede vergelijking. Maar gemiddeld genomen, ben je dus als vegan juist goedkoper uit.

Vegan eten is ongezond

Er zijn mensen die beweren dat ze vegans zo uit een line up kunnen kiezen. Want ze zijn immers allemaal vel over been en spierwit. Dit is ook weer zo’n label dat nergens op slaat. Want zowel vegans als vleeseters kunnen er ongezond uit zien, wanneer zij ongezond eten. Als je als vegan alleen maar vegan pizza en patat eet zonder de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, dan is de kans groot dat je er op een gegeven moment niet meer zo fit bij zit. Maar datzelfde geldt net zo goed voor vleeseters. Dat een vegan leefstijl je prima tot topprestaties kan leiden bewijst de top tennisster Novak Djokovic. En wat dacht je van Beyonce? Ook niet bepaald een uitgemergelde bleekscheet, maar een echte powervrouw.

Vegan eten is ingewikkeld en lastig

Hier valt wel iets voor te zeggen, maar het is eigenlijk niet goed geformuleerd. Beter kun je zeggen; elke verandering is ingewikkeld en lastig. Als jij al een eeuwigheid rookt dan is het verschrikkelijk moeilijk om van een roker te veranderen in een niet-roker. Mensen houden vaak niet van veranderingen omdat het onzekerheid met zich meebrengt. Bovendien kost verandering bijna altijd moeite, energie en doorzettingsvermogen. Maar dat is dus niet enkel zo voor de switch naar een vegan levensstijl. Iedere begin is moeilijk, maar je zult al snel merken dat het went, en makkelijker wordt. Bovendien is de wereld steeds meer gericht op plantbased, waardoor je al lang niet meer alleen voor een saaie salade kunt kiezen als je uit eten gaat, en je ook steeds minder vaak vooroordelen naar je hoofd geslingerd krijgt.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top