close
  • zaterdag 5 december
Culinair

Vijf keer heerlijke courgetterecepten

Vijf keer heerlijke courgetterecepten

Moestuinverhalen 18

Aan courgettes in de moestuin nog steeds geen gebrek. In moestuinverhalen 14 vroeg ik lezers om receptentips. Er kwamen ontzettend veel reacties binnen. Vandaar dat ik een vijf tips samen heb gesteld. Wist je bijvoorbeeld dat je courgette in kan maken?

Weinig calorieën

De courgette is familie van de komkommer. Dat moge duidelijk zijn, want in het verhaal over komkommers dacht een lezer zeker te weten dat de komkommer op de foto een courgette was. Nee dus. Het is een gezonde groente en bevat onder andere veel vezels, calcium, Vitamine B1, B2, C, ijzer en magnesium. Er zitten weinig koolhydraten in.

Tip 1: gevulde courgette met gehakt en paprika

Een courgette leent is uitermate geschikt om te vullen met ingrediënten die je lekker vindt. In dit recept gebruik je courgette, gehakt (300 gram), 1 paprika, champignons (70 gram), 1 teentje knoflook en geraspte kaas (75 gram). Daarnaast voeg je sambal oelek (1 theelepel) en een snufje peper en zout toe.

Hoe maak je het? Verwarm de oven voor op 180 graden. Daarna was je de courgettes en snij je ze in de lengte doormidden. Hol ze uit met een lepel en doe het vruchtvlees in een schaaltje. Snij de champignons en paprika in kleine stukjes. Hak of snij de knoflook en ui fijn. Doe alle groenten in een schaal en voeg de sambal, peper en zout toe en roer het door elkaar. Bak het gehakt rul en voeg het groentemengsel toe. Eventjes bakken. Leg de courgettes in een ovenschaal en vul ze met het mengsel. Garneer met kaas bak de courgettes twintig minuten in de oven.

Tip 2: courgettesoep met zalmsnippers

Heel veel lezers kwamen met de tip: soep! Het is ook een van mijn favorieten recepten. Er gaan veel courgettes in. Een stuk of drie. De zalmsnippers geven net even iets extra’s.

Wat heb je nodig? Courgette (stuk of drie) of een hele grote! 1,5 liter groentebouillon, ui (1), knoflook (1 teentje), pesto (twee eetlepels), slagroom (200 ml) en gerookte zalm (150 gram).

Hoe maak je het? Maak eerst de bouillon. Snij de ui grof en hak de knoflook fijn. Bak de uien. Was de courgettes en snij ze in grote stukken. Bak de knoflook en en courgette heel even mee met de uien en roer de pesto er doorheen. Voeg de bouillon toe. Laat het ongeveer acht minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Haal de soep van het vuur en pureer met de staafmixer het geheel glad. Voeg de slagroom toe en roer goed door. Serveer met zalmsnippers. Of spekjes!

Tip 3: lasagne van courgette

Kleine stukjes courgette kan je toevoegen aan lasagne, maar je kunt het ook anders aanpakken. Met een kaasschaaf dunne plakjes courgette snijden en voilà, je bouwt er een lasagne mee.

Wat heb je nodig? Courgette (2), gehakt (300 gram), tomatenblokjes (1 blikje), tomatenpuree (1 blikje), basilicum (ongeveer 12 blaadjes), knoflook (twee teentjes), ui (1), geraspte kaas (50 gram).

Hoe maak je het? Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het gehakt rul. Hak de ui en knoflook fijn en voeg toe. Daarna voeg je de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Laat ongeveer vijf minuutjes koken. Schaaf met een kaasschaaf plakjes courgette. Hak de basilicum fijn en voeg deze toe aan de saus. Schep een beetje saus in de ovenschaal en beleg met courgette. Herhaal totdat de saus en courgette op is en gebruik als toplaag de geraspte kaas. Zet het 30 minuten in de oven.

Tip 4: courgettes in zoetzuur

Zelf heb ik dit nog nooit gemaakt, maar het is een erg goede tip voor als je een overvloed aan courgettes hebt. Inmaken in zoetzuur. Het is ongeveer een jaar lang houdbaar.

Wat heb je nodig? 1 kilo courgettes, uien (2), zout (drie eetlepels), natuurazijn (500 ml), suiker (300 gram), kurkuma (twee theelepels), mosterdzaad (drie theelepels).

Hoe maak je het? Was de courgettes en snijd ze in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten en snij vervolgens in kleine blokjes. Snij de uien in ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en doe het zout erbij. Laat het vervolgens een paar uur staan. Vervolgens schep je de groentes in een vergiet, spoel het goed af en laat het uitlekken. In een grote pan breng je natuurazijn, suiker, kurkuma en mosterdzaad aan de kook. Na enkele minuten doorkoken voeg je de courgettes en uien toe. Laat het ongeveer vijf minuten doorkoken. Daarna schep je de groentes over in schone jampotten en draai de deksels erop. Zet ze ondersteboven en laat afkoelen. Laat minimaal drie weken intrekken. Lekker bij oosterse gerechten.

Tip 5: gegrilde courgette

In de zomer is dit een heerlijk recept voor op de barbecue. Het is erg makkelijk te maken. Snij een courgette in plakken van ongeveer 1/2 cm dik en doe er vervolgens peper, zout en een beetje olijfolie op. Het is ook lekker om nog wat paprikapoeder toe te voegen. Voordat je ze gaat grillen nog even tien minuten wachten, dan komt de smaak nog beter tot zijn recht.

Tot zover alle tips. Alvast heel veel kookplezier met deze superveelzijdige groente. Zelf geniet ik ook nog even van bovenstaande recepten. Tot in september groeien er nog courgettes in mijn moestuin. Ach, voordat ik het weet koop ik er weer eentje in de winkel. Ieder jaar weer een bijzonder moment.

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zeventien.

Geschreven door: Hillie Weistra

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook