Waar gaat jouw reis naartoe?

Herinneringen creëren is het motto van veel reisliefhebbers en daar hebben mensen flink wat geld voor over. Advies Nibud: maak een realistische vakantiebegroting.

We gaan graag en veel op vakantie. In eigen land of naar het buitenland. Zeker 50plussers reizen graag en vooral verre reisbestemmingen doen het goed. Als we kijken naar buitenlandse vakantiebestemmingen zijn totale uitgaven van een paar duizend euro geen uitzondering. Maar het is slechts vier procent van de vakantiegangers die werkelijk vijfduizend euro investeert in een vakantie (2017). Gemiddeld gaat het meestal om maximaal 2500 euro.

Vakantiebeurs in Utrecht

Als we kijken naar wat de Nederlander gemiddeld per persoon aan een vakantie uitgeeft, zo’n 850 euro, dan kun je best lekker shoppen. Januari is dé maand dat de zomervakantie geboekt wordt. Ter inspiratie wordt dan ook deze maand de jaarlijkse de vakantiebeurs gehouden. Vier dagen lang kun je je onderdompelen in de meest uiteenlopende bestemmingen. Reisorganisaties maken je er vast warm voor door niet alleen die bestemming zo kleurrijk mogelijk aan je voor te stellen, maar ook door je locale hapjes en drankjes aan te bieden.

Er wordt bovendien ingespeeld op trends, zoals de soloroute. Een soort Ikea-route die je langs standhouders voert die reizen aanbieden aan degene die alleen op pad wil. Er zijn immers veel alleenstaanden of mensen die bewust zelf op pad willen. Rondreizen met een zeilboot of een heus cruiseschip waar single passagiershutten aanwezig zijn. Single-reizen zijn er naar alle mogelijke bestemmingen, die met de Trans Mongolië Express lichten we er even uit. Je zult niet zo snel in je eentje de Chinese Muur beklimmen, maar met de groep van alleenreizenden. Volgens de operator is het ‘samen beleven’ toch het mooiste wat er is.

Daarnaast veel fiets- en wandelroutes voor de liefhebbers die het sportief willen aanpakken komende zomer. Kampeervakanties ontbreken niet en glamping is nog altijd populair, lekker luxe kamperen.

Meer dan vijftienhonderd euro

Een Nibud enquête gaf vorig jaar aan dat de helft van de mensen gemiddeld meer dan vijftienhonderd euro uitgeeft aan een vakantie van zo’n vijftien dagen. Dat leek toen een dalende trend. Het jaar daarvoor ging het nog om gemiddeld tweeduizend euro bij de helft van de vakantiegangers.

Vorig jaar gaf zelfs een kwart van de Nederlanders aan niet met vakantie te gaan. Meer dan de helft daarvan meende dat het gewoonweg te duur voor ze was, zo bleek uit de enquête. Mensen ontvangen in veel gevallen weliswaar vakantiegeld, maar dat werd aangewend om schulden af te lossen of een betalingsachterstand weg te werken.

Maak vakantiebegroting

Het Nibud adviseert dan ook om van tevoren je goed bewust te zijn van je budget en daar echt rekening mee te houden. Want het blijkt dat bijna veertig procent van de mensen toch meer uitgeeft als ze eenmaal op vakantie zijn. Stel daarom een reisbudget vast en houd je daar aan. Het zijn, volgens een woordvoerder van het Nibud, vooral de kosten na de vakantie waar je rekening mee moet houden. “Betalen gaat lekker makkelijk en snel met een creditcard. Dat is echter een instinker. Het bedrag wordt soms pas een maand later van je gewone betaalrekening afgeschreven. Dat kan bij thuiskomst voor financiële problemen zorgen.”

Paar tips om een vakantiebudget op een goeie en realistische manier vast te stellen:

-kosten vooraf: reisverzekering, inentingen, autocheck, geldig paspoort/id-kaart

-kosten voor je reisbestemming en accommodatie en de reis ernaar toe (vliegtickets, hotelovernachtingen)

-uitgaven tijdens je vakantie: eten en drinken, excursies.

Wie dit allemaal goed op een rij heeft en het vakantiegeld en eventueel spaargeld bewust investeert, kan met een gerust hart een vakantie boeken. Laat je inspireren op de vakantiebeurs, van 10 tot en met 13 januari in de Jaarbeurs in Utrecht. Je vermaakt je er de hele dag (10 tot 17.30 uur, zaterdag tot 20 uur) voor vijftien euro. Een middag (12 euro) of avond (9 euro). Online je tickets bestellen scheelt zelfs nog een paar euro. Er is ook een NS voordeelactie. 

Bron: AD e.a

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top