Waarom daalt de actieradius van mijn elektrische fiets in de winter?

Noord-Brabant staat al jaren bekend als een echte fietsprovincie, zo blijkt uit het jaarlijks aantal afgelegde fietskilometers. Volgens het CBS staat Noord-Brabant op de derde plek van alle Nederlandse provincies in 2017. De afgelopen jaren is het aantal afgelegde fietskilometers flink gestegen. Vanaf het jaar 2000 tot 2017 heeft er een groei van bijna 20% plaatsgevonden.

Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan explosieve stijging van het aantal verkochte e-bikes. De elektrische fiets wordt vaak als alternatief voor de auto gebruikt voor bijvoorbeeld woon- werkverkeer. De e-bike wordt door velen het hele jaar door gebruikt en tegelijkertijd neemt het bereik toe.

Doordat de e-bike inmiddels door een breed publiek dagelijks wordt gebruikt, worden ook steeds meer mensen met de nadelen van de elektrische fiets geconfronteerd. Fietsers merken dat de fietsaccu vaak al na enkele jaren minder presteert, in het bijzonder tijdens de wintermaanden. Hoe kan het dat de actieradius tijdens de winter daalt? En kan dit voorkomen worden?

De actieradius van een elektrische fiets in de winter kan tot wel een kwart dalen. De lage buitentemperatuur heeft invloed op het chemische proces van de batterij. Doordat de temperatuur daalt, stijgt de interne weerstand. Dit heeft als gevolg dat de accu niet maximale capaciteit kan leveren. Je hoeft je in de wintermaanden niet meteen zorgen te maken over de conditie van de accu. De prestaties verbeteren vaak weer zodra de temperatuur stijgt.

Tijdens de winterperiode ligt er echter wel een ander gevaar op de loer: diepteontlading. Door de lage buitentemperatuur daalt niet alleen de actieradius van de batterij, maar is de fietsaccu ook een stuk kwetsbaarder. Om de accu tegen de kou te beschermen is het verstandig om deze op een warme plek op te bergen. Wanneer je jouw accu voor een langere periode op een koude plek bewaart, kan dit een diepteontlading veroorzaken, waardoor de batterij vaak onherstelbaar beschadigd raakt en de garantie vervalt. Vervanging is in dat geval een voor de hand liggende optie, maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer mensen ervoor om een e-bike accu te reviseren.

Om een diepteontlading of andere schade te voorkomen is het verstandig om tijdens de winterperiode voorzorgsmaatregelen te nemen. De volgende tips helpen bij het verlengen van de levensduur van jouw fietsaccu:

  • Laad de accu minstens een keer per maand op in de winter. Hierdoor wordt de accu niet beschadigd door zelfontlading. Het is niet nodig om deze continu aan de lader te laten liggen.
  • Voorkom diepteontlading en laad de accu meteen op wanneer deze leeg is. Leg de accu nooit helemaal leeg weg.
  • Bewaar de accu op een warme, droge plek. Het is verstandig om de accu mee naar binnen te nemen om deze op kamertemperatuur te bewaren.
  • Bescherm je accu eventueel met een speciale beschermhoes tegen kou en vorst.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top