Wat is een fat bike en wil jij er ook eentje?

De eerste keer dat je een fat bike voorbij zag komen moest je vast even twee keer kijken, maar inmiddels ben je misschien al een beetje gewend aan die hippe dikke fiets in het straatbeeld. Of wellicht heb je werkelijk geen idee waar we het nu weer over hebben en voel je je plotseling ontzettend oud. Helemaal niet nodig! Hieronder vind je alles wat je weten wilt over deze steeds populairder wordende fat bike.

Wat is een fat bike?

Letterlijk vertaald betekent fat bike ‘dikke fiets’. Dat slaat niet zozeer op de fiets zelf, al is deze wel zo hip en stoer dat je hem ook prima vet kunt noemen, maar vooral op de banden van de fat bike. Als je de fat bike voor het eerst langs ziet komen is dat ook het allereerst wat je opvalt. De banden van een fat bike zijn namelijk heel dik, soms wel twee keer zo dik als die van een mountainbike. Wat de fat bike een stoer uiterlijk geeft dat wel een beetje aan een motor doet denken. Om goed aan te sluiten op de dikke banden hebben zowel de velgen als het frame van de fat bike ook een aangepast ontwerp.

Waar komt de fat bike vandaan?

Het lijkt alsof de fat bike nog maar net bestaat omdat zijn populariteit nog niet zo lang in een rap tempo omhoog gaat, maar niets is minder waar. Want de fiets met super dikke banden bestaat al een tijdje. De fat bike is naar verluidt ontstaan in Alaska. Zoals wij Nederlanders ook wel weten is fietsen in sneeuw soms best een uitdaging. Laat staan dat je de besneeuwde wegen in het ruige Alaska moet trotseren. Al snel kwamen ze er daar achter dat de fat bike (die toen vast die naam nog niet droeg) niet alleen in de sneeuw optimaal presteerde, maar dat het ook de ultieme fiets was voor ruigere terreinen, zoals het bos. En zo kwam de fat bike dan ook op de markt; als de perfecte all-terrain bike die je in elk seizoen kunt berijden. Inmiddels heeft de hele wereld zo sinds 2000 door dat deze fietsen perfect zijn om sneeuw, zand en ruig terrein mee te overwinnen. Niet zo gek dat fietsland Nederland nu ook aan de fat bike gaat.

 

Hoe dik zijn de banden van een fatbike?

Ok, even over die dikke banden. Want hoe dik zijn die nou eigenlijk? Nou, dat zijn flinke jongens. Bij fietsen wordt de bandenmaat vaak aangegeven in inch. We zeiden al dat de fat bike banden ongeveer twee keer zo dik zijn als die van een mountainbike. Dat betekent dat ze wel vijf inch kunnen meten, wat bijna dertien centimeter is!

Is de fat bike elektrisch?

De standaard fat bike is niet elektrisch maar wordt gewoon aangedreven door je eigen spierkracht. Maar uiteraard is de fat bike inmiddels door zijn populariteit ook beschikbaar in de elektrische variant; de electric fat bike. Wil je een elektrische fiets kopen dat is het misschien een goed idee om ook te onderzoeken of de elektrische fat bike iets voor jou is.

Wat zijn de voordelen van een fat bike of een elektrische fat bike?

Ok, zoals we al noemden is het hele doel van de dikke banden van de fat bike het trotseren van sneeuw, zand en moeilijk begaanbaar gebied. Wat voor weer het ook is en om wat voor terrein het ook gaat, met je fat bike is het voor jou geen probleem. Nou ligt er in Nederland natuurlijk nog maar sporadisch een dik pak sneeuw en is ruig terrein ook niet overal beschikbaar. Maar een ritje op het strand of door de bossen wordt op een fat bike echt een stuk leuker. En je kunt hem natuurlijk ook meenemen op vakantie voor fijne fietsavonturen. Maar de fat bike heeft nog een aantal voordelen die je bij een gewone mountainbike of fiets niet hebt.

Comfortabel fietsen op een fat bike of een fat e bike

Iedereen die weleens met een gewone fiets over een weggetje met kinderkopjes heeft gereden of een fietspad met slecht wegdek, weet dat je dan flink stuiterend op je zadel kunt zitten. Door de brede banden van de fat bike en de lage bandenspanning is dit bij een fat bike of een elektrische fat bike veel minder. De banden absorberen de schokken van ieder obstakel waardoor jij er bijna niets van merkt en heerlijk ontspannen kunt fietsen. Je hoeft je immers helemaal niet schrap te zetten. Daardoor hou je het fietsen over ruig terrein met zo’n fiets ook veel langer vol. Je kunt een beetje spelen met de bandenspanning van je fiets per terrein, zodat je leert met welke spanning je het fijnst fietst.

De fat bike of elektrische fat bike zit lekker

Dankzij het bijzondere ontwerp van de fat bike zit je op een fat bike heel anders dan op een gewone mountainbike. Waar je bij een mountainbike je rug en schouders aan het werk zet in een schuine houding kun je bij een fat bike veel meer ontspannen omdat je rechter op zit. Ook voor je nek is dat heel fijn.

Een fat bike is heel stabiel

Knappe jongen die met een fat bike omvalt. Want door het grotere oppervlak van de banden ligt de fat bike heel stabiel op de weg. Handig als je evenwicht bewaren niet je sterkste punt is. Die dikke banden hebben bovendien lekker veel grip op de weg, waardoor ze ook niet snel wegglijden, ongeacht het terrein of het weer.

Een hippe elektrische fiets

Smaken verschillen natuurlijk, maar de fat bike is hip. Vooral wanneer je een elektrische fiets zoekt, maar graag iets stoers wilt dan is de elektrische fiets met dikke banden een hele goede optie. Wil je weer eens iets anders, ben je klaar met saaie standaard fietsroutes en wil je van de gebaande paden af? Probeer dan vooral eens een fat bike uit.

Wat zijn de nadelen van een fat bike?

Als je die dikke wielen en het flinke frame van de fat bike ziet kun je je voorstellen dat deze fietsen vaak ook meer wegen dan gewone fietsen of gewone e-bikes. Een nadeel van de fat bike is dan ook zijn snelheid.

Om bij deze fiets de trappers rond te laten gaan heb je wel meer kracht nodig. Door de lagere bandenspanning en het gewicht van de fiets rolt hij een stuk trager en moet jij dus harder werken om sneller vooruit te komen. Tenminste, als je op een niet gemotoriseerde fat bike zit. Bij een elektrische fat bike heb je dat probleem natuurlijk niet.

En hoewel steeds meer mensen het plezier van de fat bike ontdekken is de standaard mountainbike of e-bike natuurlijk nog verreweg in de meerderheid. Dat betekent dat je niet altijd met je fiets bij elke fietsenmaker terecht kunt, of voor onderdelen op online bestellen bent aangewezen.

Last van knieën en heupen op een fat bike

Het fietsen op een fat bike vergt ook wel enige gewenning. Doordat het ontwerp zo anders is dan bij een normale mountainbike is je houding ook anders. Terwijl dit je schouders, rug en nek juist meer ontlast is het voor je knieën en heupen wel even wennen en kan je daar vooral in het begin wel wat last van hebben.

Een goedkope fat bike is niet te vinden

Een ander nadeel is het prijskaartje dat aan een fat bike en helemaal aan een elektrische fat bike hangt. Die krengen zijn knetterduur.

Brommer of fat e-bike?

Nu de populariteit van de elektrische fat bike toeneemt komen er ook steeds meer verschillende soorten, zo heb je de opvouwbare elektrische fat bike, en de elektrische fat bike die qua design echt geïnspireerd zijn door snellere motorvoertuigen zoals een retro brommer of een Harley. Het is af en toe op het oog lastig om het onderscheid te ontdekken.

 

Moet je op een elektrische fat bike een helm dragen?

In Nederland hoef je geen helm te dragen op je elektrische fiets of je elektrische fat bike omdat deze niet zo snel gaan. Alleen wanneer je op de snellere speed pedelec fat bike fietst is een fietshelm verplicht. Het mag natuurlijk wel. Vooral wanneer je in ruig gebied off road gaat kan een helm slim zijn, net als bij een gewone mountainbike.

Wil je misschien een fat bike kopen? Eerst even proberen

Een fat bike is toch heel iets anders dan een gewone mountain bike of (elektrische) fiets. Als je overweegt een fat bike te kopen is het een goed idee om het eerst eens uit te proberen. En dan bedoelen we niet een klein blokje om vanuit de winkel. Je kunt tegenwoordig op meerdere plekken een fat bike huren, zowel elektrisch als ongemotoriseerd. Een uitgelezen kans om hem eens uit te proberen, zowel op ruiger terrein als op het fietspad.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top