close
  • vrijdag 19 april
Vrije tijd

Weet jij wat een aptoniem is?

Weet jij wat een aptoniem is?

Emiel Aardewerk en Diana Woei hebben namen die perfect bij hun werk passen. Dat heet een aptoniem. Even googelen leverde hilarische voorbeelden op.

Wie regelmatig naar Tussen Kunst en Kitsch kijkt kent vast de heer Emiel Aardewerk. Zijn expertise is dan wel zilver, maar toch: zo’n naam verzin je niet. Ze zijn bij het programma sowieso goed in casten, want zijn collega heet Mieke Zilverberg. Die dan weer alles weet van munten enzo.

Dr. Van Tits

Van Emiel en Mieke naar Diana Woei, die ons jaren geleden regelmatig waarschuwde dat het echt heel hard zou gaan waaien. Het komt dus vaker voor, dit fenomeen. Een beetje googelen laat zien dat er zelfs een naam voor is: een aptoniem. Wikipedia zegt daarover: ‘Een aptoniem (afgeleid van Latijn aptus, ‘geschikt’ en Grieks onoma, ‘naam’) is een naam die aansluit bij hetgeen de drager van die naam in het dagelijks leven doet. Fictieve aptoniemen komen veelvuldig voor in bijvoorbeeld stripverhalen. De Latijnse uitdrukking nomen est omen getuigt van het feit dat aptoniemen reeds in de Oudheid bekend waren.’

Het internet staat vol met voorbeelden en jullie mogen met een paar mooie meegenieten! Dr. Van Tits is, hoe kan het ook anders, plastisch chirurg. Waarschijnlijk onnodig om te vermelden dat je bij hem terecht kunt voor onder andere een borstverkleining. Mevrouw Hennie de Haan is voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. In een interview zei ze ooit: “Ik zeg wel eens gekscherend tegen mijn vriend: als je me ten huwelijk had gevraagd, hadden we dit kunnen voorkomen.” Tandarts Snoep is gevestigd in Leiden. Wie denkt dat kinderen er een snoepje krijgen in plaats van een stuiterbal, zal waarschijnlijk toch bedrogen uitkomen. Collega Wortel zetelt in Utrecht. Als je al bang bent voor de tandarts, helpt die naam niet echt. De onlangs overleden Jac van Geloven was bijna zijn hele leven priester. Dat vind is dan wel weer heel mooi. Edwin Kist is uitvaartverzorger.

Bep Spa

Je krijgt toch een beetje het idee dat ze het erom gedaan hebben en een beroep hebben gekozen dat bij hun naam past of in het dagelijkse leven zaken doen die daarbij aansluiten. Bep Spa bijvoorbeeld deed haar naam eer aan door in de gemeenteraad van Deventer te pleiten voor het schenken van alcoholvrije dranken na de raadsvergaderingen. In Rotterdam werd een poes vermist met de naam Foetsie. Tja, dan vraag je er ook een beetje om. De Amerikaanse Dr. Unk werd opgepakt voor ‘dr unk’ driving. Gert Oostindie is historicus, gespecialiseerd in Nederlandse (post)koloniale geschiedenis. Maar Gert Oostindie blijkt zich vooral met West-Indië bezig te houden. Logisch. Maarten Hornikx is universitair docent voor het berekenen van de geluidsoverdracht. En de heer Beenhakker weet alles over rolstoelen. Brrr…

Uitsmijter

Dan nog een uitsmijter. Het lijkt een Belgenmop en we kunnen bijna niet geloven dat het waar is, maar Danny Deneuker is burgemeester van Kuttekoven en Henk Grootendorst is de voorzitter van het Roois Biergilde. De Duitse Horst Kut is vrouwenarts.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook