Wie is toch die Francis van Broekhuizen?

Ze spreekt vrijuit, is ontwapenend en een vakvrouw als het om opera’s zingen gaat. Ze is regelmatig te gast in televisie- en radioprogramma’s en toch blijft Francis van Broekhuizen voor veel mensen een vreemde snuiter. Een korte biografie van de vrouw die zowel van André van Duin als van Maria Callas houdt, en op bedevaart gaan vergelijkt met mindfulness.

Ze kletst er lekker en oprecht op los, met een accent dat het midden houdt tussen Rotterdams en Leids. “Dat heb ik van mijn vader, hij werkte als makelaar in Rotterdam en omgeving,” vertelt ze in een interview. “En we woonden in de buurt van Leiden, dat accent lijkt op Rotterdams. Misschien komt het ook wel door André van Duin, ik keek altijd graag naar hem.”

Voor veel mensen heeft Francis van Broekhuizen hierdoor niet in de eerste plaats de uitstraling en het voorkomen van een klassieke operazangeres, maar dat ís ze wel. De in 1975 in Den Haag geboren Francis groeide op in Wassenaar en werd op haar zestiende gegrepen door operazangeres Maria Callas. Ze wilde zingen zoals Callas zong.

Na maatschappelijk werk kwam het conservatorium

Toch koos ze eerst voor de studie maatschappelijk werk en deed daarna pas het Amsterdams conservatorium. Ze studeerde er in 2004 cum laude af. Ze zal zich er niet op voor laten staan, want Francis is een bescheiden type, zelfs met haar inmiddels extraverte voorkomen.

Het uitspreken wat ze op haar hart heeft, zorgt er mede voor dat ze vaak voor televisieprogramma’s wordt gevraagd. Ze flapt er van alles uit en heeft vaak de lachers op haar hand, maar je kunt haar niet betrappen op mooipraterij of oneerlijkheid. Ze is open en daarmee vinden veel mensen haar leuk en ontwapenend. Eigenlijk een verademing in de wereld van de glitter en glamour en bekende Nederlanders. Francis lijkt volledig zichzelf te zijn, ook als de camera’s aanstaan.

Tegenwoordig treffen we haar regelmatig op televisie als panellid, jurylid en ook op de klassieke zender Radio 4 is ze regelmatig te horen met haar eigen rubriek over muziek en zang. Ze kreeg met name meer bekendheid na haar deelname aan het televisieprogramma De Slimste Mens.

Meer dan honderd keer zag ze de film The Sound of Music

Naast al deze televisieoptredens is ze vooral operazangeres, én comédienne. Ze reisde lange tijd rond met het theaterprogramma ‘Bij twijfel hard zingen’. Ze zingt voor verschillende gezelschappen en speelt de rol van Moeder-Overste in de musical The Sound of Music. Sinds haar vijfde was ze daar al dol op. “Mijn vader nam de videoband mee naar huis en sinds die tijd heb ik de film al meer dan honderd keer bekeken.”

Door haar heerlijke en eerlijke optredens op het podium zou je niet vermoeden dat Francis in haar jeugd zichzelf regelmatig terugtrok en het moeilijk had. Dat ze op de lagere school veel is gepest heeft ze inmiddels in meerdere interviews uit de doeken gedaan. Humor werd vanaf de middelbareschooltijd haar wapen. “Met humor en zelfspot had ik de lachers op mijn hand en de situatie ín de hand. Als een docent geen orde kon houden, woedend werd en het net even stil was, kon ik precies op dat moment op z’n André van Duins iets stoms zeggen. Dan lag de hele klas dubbel,” vertelt ze. Dat gebeurde, ondanks vwo-advies, op de mavo. Ze kwam op het vwo in eenzelfde soort klas terecht als op de lagere school en dat bleek niet te werken. “Dat ik afzakte naar mavoniveau is mijn geluk geweest. Ik kwam in een heel andere klas terecht en ze lachten me niet alleen meer uit, maar moesten ook óm mij lachen.” Daardoor werd ze zelfverzekerder en meer zichzelf. Bovendien kon ze zingen. Dat vonden mensen wel een beetje gek, dat ze klassiek zong, maar het onderscheidde haar op een positieve manier van de rest. “Ik was ineens niet zomaar gek, maar leuk gek.”

Inmiddels straalt Francis een enorme dosis positiviteit en vrolijkheid uit en inspireert ze daar veel mensen mee. Ze put kracht uit haar ‘lieve familie’, zoals ze vertelt in een interview in het televisieprogramma De Verwondering. En ze put kracht uit de muziek. “Als ik zing voel ik me gelift.”

Even dacht ze er goed aan te doen het klooster in te gaan

Toen ze negentwintig jaar was, kwam ze uit de kast. Ze viel op vrouwen, maar had er lang over gedaan dat naar buiten te brengen. Ze was een laatbloeier in de liefde. “Ik dacht dat ik nooit verkering zou krijgen, want mij werd altijd gezegd dat ik lelijk was. Ik zag mezelf ook als heel erg lelijk. Natuurlijk had ik wel allerlei gevoelens en was ik verliefd, maar ik koppelde daar nooit seksualiteit aan.” Inmiddels is ze gelukkig in de liefde en ruim tien jaar getrouwd met Jacqueline.

Nog even dacht ze er goed aan te doen het klooster in te gaan. “In mijn puberteit sprak dat idee mij aan. Dan was ik meteen af van de vraag: waarom heb je geen vriendje?” De wijsheid van Moeder-Overste in The Sound of Music gaf haar nog een extra zetje. Tot het klooster is het echter nooit gekomen, behalve dat ze van haar zevende tot haar vijftiende regelmatig de mis diende in een kloostertje in Wassenaar. “Een fijne tijd. Ik hield van de structuur, van het theatrale, de rituelen. Ik ben dan wel extravert, ik ­geniet ook van een stille kerk met kaarslicht, wierook en muziek.” Haar Katholieke afkomst heeft ze nooit weggestopt. Ze deed vijftien jaar lang vrijwilligerswerk in Lourdes, voor en met mensen die daar op bedevaart gingen. Volgens Francis vinden veel mensen ‘op bedevaart gaan’ vreemd en niet meer van deze tijd. “Het moet tegenwoordig allemaal ‘mindful’ zijn, maar dat is voor mij ook op bedevaart gaan en zingen. Het is ook ademen, mediteren, en zelfs weesgegroetjes bidden.”

Francis van Broekhuizen – wikiportret.nl, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84786003

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top