Fabels en feiten over rimpels

Je huid is een van de eerste organen waaraan je duidelijk kunt merken dat je een dagje ouder wordt. Bij een ander vinden we het vaak karakteristiek of zelfs mooi, maar zelf staan we vaak met gefronste wenkbrauwen voor de spiegel naar die rimpels te turen. Zodra de eerste rimpels zich aandien verschijnen er ( bij met name de dames, maar ook bij steeds meer heren) dan ook al gauw allerlei dure crèmes in de badkamer om ze zo snel mogelijk te bestrijden. Er zijn zelfs mensen die proberen zo min mogelijk te lachen om die vervloekte rimpels te voorkomen. Wij stellen voor om dat fronsen maar  achterwege te laten, want rimpelvorming is uiteindelijk onvermijdelijk; hoeveel je ook smeert. Hieronder lees je meer fabels en feiten over rimpels.

De rimpels in je voorhoofd verdwijnen niet met een anti-rimpelcrème

Laten we hier een heleboel mensen maar gelijk uit de droom helpen. Als je eenmaal een rimpel hebt gaat deze niet meer weg, ook al smeer je elke dag je hoofd vol met crème. Heeft een anti-rimpelcrème dan helemaal geen nut, vraag je je nu misschien vertwijfeld af. Zeker wel. Wanneer je op tijd begint met een goede verzorging van je huid kan je rimpels zeker verminderen. Wanneer dit precies is hangt heel erg af van je huid. Bij sommige mensen kan dit rond hun dertigste zijn, anderen verliezen pas rond hun veertigste echt stevigheid in de huid. Belangrijk is wel dat je een anti-rimpelcrème gebruikt die ook past bij je huidtype. Heb je van nature een droge huid, dan kan een vette crème heel goed werken, maar als je juist een vette huid hebt moet je dit soort crèmes juist laten staan. Weet je eigenlijk niet goed wat voor huidtype je hebt dan kun je online diverse tests vinden. Maar je kunt natuurlijk ook in het kader van de nodige selfcare een bezoekje aan een schoonheidsspecialist plannen die je kan adviseren. Heb je een passende dag- en nachtcrème die je religieus gebruikt, dan kunnen je bestaande rimpels wel iets minder opvallend worden, maar helemaal verdwijnen zullen ze niet.

Wat je eet is van invloed op de rimpels onder je ogen

Wat je erin stopt zie je vaak terug aan de buitenkant. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de rimpels onder je ogen maar voor al je rimpels. Wat je eet heeft absoluut invloed op je huid. Maar iedereen die een paar dagen teveel vettigheid binnen krijgt merkt dat ook al gauw. Andersom werkt dat echter ook. Wanneer je kiest voor voeding die goede vitaminen, mineralen en micronutriënten bevat kan dat bijdragen aan een gezonde, stralende huid. Wil je je huid van binnenuit een flinke boost geven dan is het zaak om de fruitmand goed te vullen. Vooral fruit waar veel vitamine C in zit, zoals sinaasappels, citroenen, kiwi’s, kersen en aardbeien, kunnen ervoor zorgen dat je huid lekker soepel blijft. Ben je niet zo’n fruiteter dan kun je ook kiezen voor een flinke bak yoghurt met blauwe bessen eten. De yoghurt bevat vitamine B, wat je huid jong houdt en de blauwe bessen zitten bomvol antioxidanten die je huid versterken. Heb je snel last van een rode of geïrriteerde huid dan is het een goed idee om regelmatig avocado’s in huis te halen. Dit werkt namelijk ontstekingsremmend en kalmeert je huid.

Minder rimpels bij je bovenlip als je veel water drinkt

Niet alleen voeding heeft invloed op je huid. Het is een feit dat je huid er gezonder en mooier uitziet wanneer je voldoende (water) drinkt. Op die manier breng je van binnenuit vocht in je huid. Wanneer je te weinig drinkt kun je dat vaak al gauw aan je huid zien. Wanneer je een plooi in de huid van de rug van je hand knijpt en die blijft langer dan een paar seconden rechtop staan is dat een teken dat je wel een paar extra glazen water kunt gebruiken. Ook de rimpels in je gezicht kunnen duidelijker zichtbaar worden wanneer je te weinig drinkt. Dat betekent niet dat je je hydraterende crème voortaan maar gewoon kunt skippen als je twee liter water hebt gedronken. Want je huid heeft hydratatie nodig van binnenuit én van de buitenkant.

Rimpels verminderen door je huid goed te beschermen tegen de zon

We vinden het bijna allemaal lekker om ontspannen in het zonnetje te liggen. Helaas vindt je huid dat een stuk minder lekker. Je huid krijgt dan namelijk veel UVA-straling te verduren waardoor er sneller rimpels kunnen ontwikkelen. Bovendien loop je dat risico niet alleen als het een stralende, zonnige dag is. Ook als het bewolkt is of wanneer je in de auto of voor het raam zit kan UVA-straling je huid bereiken. Wil je de vorming van rimpels verminderen (en de kans op huidkanker verkleinen!) dan is het slim om je huid goed te beschermen tegen UVA-straling. Dat doe je het beste door de zon zoveel mogelijk te vermijden, maar ook door een goede zonnebrandcrème te gebruiken. In de zomer is de straling het sterkste en heb je een zonnebrandcrème met een hogere beschermingsfactor nodig zoals SPF 30. In de andere seizoenen ben je nog niet uitgesmeerd, maar kan je wel met SPF 15 de dag door. Misschien denk je nu dat je dat bruine kleurtje dan wel onder de zonnebank kunt opdoen, maar helaas, ook dat neemt je huid je niet in dank af. Door de zonnebank droogt je huid namelijk snel uit en verliest het elasticiteit, en dat werkt rimpelvorming ook weer in de hand.

De strijd tegen rimpels is van alle tijden

Dankzij social media, gezichtsfilters en selfies lijkt het misschien alsof we in de 21ste eeuw ijdeler zijn en meer dan ooit tevoren bezig zijn met ons uiterlijk, maar dat valt best wel mee. Dankzij de technologie zien we er echter wel veel meer over, maar vroeger waren mensen ook al druk bezig met het bestrijden van rimpels en andere ouderdomstekenen. Toen waren er alleen nog geen keurmerken en deden ze dat soms zo rigoureus dat ze het uiteindelijk met de dood moesten bekopen. Om rimpels te voorkomen en een zo bleek mogelijke huid te creëren smeerden de dames in de 18e eeuw hun huid namelijk in met loodverf of arsenicum, met als gevolg een langzame vergiftiging, allerlei nare gezondheidskwalen en uiteindelijk de dood. Dan lijkt het religieus smeren van dag-, nacht- en zonnebrandcrème ineens helemaal zo gek nog niet. Het allerbeste wat je echter kunt doen in de strijd tegen de rimpels, is accepteren dat je hem nooit zult winnen. Lachrimpels zien er aantrekkelijker uit dan een norse fronsrimpel, dus wees niet alleen lief voor een ander maar ook voor jezelf. Omarm die rimpels en lach erom.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top