close
  • zondag 24 oktober
Reizen

Op motorvakantie? Annelies geeft tips

Op motorvakantie? Annelies geeft tips

Vakantie en reizen

Als je op de motor op vakantie gaat moet je daar wel even zorgvuldig over nadenken. En als je met z’n tweeën op éen motor gaat moet je helemaal goed je keuzes maken. Je bent nogal beperkt in je bagageruimte, tenminste als je geen aanhangertje achter de motorfiets hangt. Nou scheelt het een heleboel dat je je motorpak aan hebt. Dus met voor iedere dag schoon ondergoed en een schoon t-shirt kom je al een heel eind. Dan nog een paar stel kleren voor de momenten dat je geen motormuis, maar gewoon toerist bent. En je moet er voor zorgen dat je op alle weersomstandigheden berekend bent. Want wat kan het koud zijn op de motor! Met je gevoerde motorjas en broek met daaronder een paar lagen kleding voel je je als een Michelin-mannetje en ziet er waarschijnlijk ook zo uit.

Maar het kan ook verschrikkelijk warm zijn, dan mopper je over je pak en helm en handschoenen. Alle voering eruit, zo weinig mogelijk eronder en in plaats van de ritsen alleen de drukknopen dicht zodat je nog iets verkoeling voelt tijdens het rijden. Maar het liefst zou je dan in je hemdje en blootshoofds over de wegen razen, in plaats van in je zweterige beschermende outfit. Ik zag ze wel eens hoor, stoere mannen die inderdaad halfnaakt met wapperende haren op de motor zitten. Maar als ik dan bedacht hoe ze eruit zouden zien als ze ten val zouden komen…. Dan toch maar verstandig zijn en het warm hebben. Een helm is verplicht, beschermende kleding gek genoeg niet. Dat wordt alleen ten zeerste aangeraden. En terecht, als je onderuit gaat zonder beschermende kleding is het leed niet te overzien, je schaaft echt tot op het bot open. Dus gewoon aantrekken, dat motorpak!


Als je de goede spullen hebt, rij je comfortabel en veilig

In 2005 maakte ik mijn eerste motorreis. Met (nu inmiddels) mijn man, die zo’n beetje de meest ervaren motorrijder van Nederland is en al talloze reizen gemaakt had. We gingen naar Scandinavië. Wel tevoren een beetje de route uitgestippeld, maar verder niks besproken, dus we zouden wel zien wat de reis ons bracht.Voor mij, die alles altijd tot in de puntjes voorbereidde wat vakanties betreft, was het een openbaring. Ik stapte achterop en we gingen gewoon. Ik ervoer een enorm gevoel van vrijheid en ontspanning. We hoefden nergens op tijd te zijn, we konden echt doen en laten wat we wilden. Ongekend.

Kampeerhutjes

In Oost-Duitsland staken we per veerboot over naar Zweden en we genoten daar van de schitterende omgeving en het ongekend mooie weer. We overnachtten in hotelletjes, pensions, kampeerhutjes, wat we maar tegenkwamen. We reden iedere dag flinke einden en we konden met elkaar praten via een communicatiesysteem in onze helmen, we moesten met afstappen er wel om denken dat we met een snoer aan elkaar verbonden waren. We reden door naar Noorwegen, daar was het weer inmiddels een stuk koeler en we voelden ook heel sterk het verschil in sfeer. De Zweden leken vriendelijker en toegankelijker dan de Noren, die wel zeer correct, maar erg afstandelijk waren.

Er zijn ook mensen die direct aan komen rennen met handdoeken en kleerhangers

Maar wat waren de landschappen hartverscheurend mooi. Toen we een keer in een klein hutje aan een schitterend meer hadden overnacht, rende mijn man zo vanuit zijn bed het meer in en dook onder water. Helaas was hij vergeten dat hij zijn bril op had…. zonder kwam hij weer boven. We hebben de bril niet meer teruggevonden in het donkere water, dus de rest van de vakantie heeft hij met zijn zonnebril op gereden, zelfs toen het pijpenstelen regende.

Ook zo’n dingetje: als je in de regen rijdt, blijf je op zich wel droog, want je pak laat geen water door. Maar de buitenkant en ook je handschoenen worden erg nat en je moet wel gelegenheid hebben om de boel ergens te drogen te hangen voor de volgende dag. Niet ieder hotel- of B&B eigenaar is hiervan gecharmeerd, maar er zijn ook mensen die direct aan komen rennen met handdoeken en kleerhangers en je een plek wijzen waar je je kleding kan uittrekken en ophangen.

Ongeboekte reis? Het is nog altijd goed gekomen

We hebben na de Scandinavië-reis nog veel meer reizen gemaakt. Naar Schotland, Wales, Frankrijk, Polen, Tsjechië en Zuid Engeland. Mijn man kan gewoon 24 uur op de motor zitten, ik vind het toch wel fijn om ook andere dingen te kunnen doen, wandelen bijvoorbeeld. We zochten hierin een compromis en er zijn veel reizen te boeken die daarin voorzien. Ook kan je natuurlijk zelf je reis samenstellen en ter plekke besluiten waar je heen wilt gaan. Het is bij zo’n ongeboekte reis nog wel eens voorgekomen dat we na een dag rijden moeite hadden om een onderkomen te vinden. Dat leverde voor mij wel stress op, die het gevoel van vrijheid even overschaduwde. Toen mijn man nog alleen reisde had hij altijd een tentje mee, maar kamperen is echt helemaal niks voor mij, dan heb ik geen vakantie. Dus dat was geen optie.

Als tieners

Het is altijd nog goed gekomen, al hebben we soms in de meest aparte ruimtes overnacht. In Noorwegen een keer in een soort kelder/garage, daar was wel een goed bed en een wasgelegenheid maar we sliepen in de benzinedampen en hadden geen daglicht. Later, in het zoveelste hotel wat we geprobeerd hadden, was er alleen nog een eenpersoonskamer beschikbaar met een bed van 1.20m. We voelden ons als een stel tieners die stiekem bij elkaar op de kamer sliepen.

In twee bedden achter elkaar

In Polen in een op zich veel te duur hotel, waar we ergens achteraf werden weggestopt in een soort fitnessruimte waar een bed stond. Moest je naar de wc, dan eerst drie kleedkamers en een gang door. TL buizen aan het plafond, erg sfeervol. In Wales was een boeking niet goed doorgekomen en werden we bij een kennis van de Inn-eigenaar onder gebracht, in een schattige cottage, veel mooier dan we zelf hadden kunnen bedenken. 
In Duitsland, waar we zo’n beetje de enige gasten in het hele hotel waren, kregen we een kamertje als een pijpenla, met twee bedden achter elkaar. Daar hebben we toch geen genoegen mee genomen, ze hadden immers plek zat! En we kregen onze zin.

Eén keer hebben we helaas in een ziekenhuis overnacht. In de Ardennen zijn we op een onnozel weggetje met een snelheid van 20 km per uur geslipt en gevallen, omdat er iets ondefinieerbaars en glads op het wegdek lag. In een reflex stak ik mijn arm uit en ik brak daardoor mijn pols. De motor was ook stuk, dus we konden niet meer verder. Erg vriendelijke mensen hebben ons naar het ziekenhuis gebracht, waar ik geopereerd ben en mijn man ondertussen de reis naar huis kon regelen. Gelukkig is alles perfect geregeld, dankzij een goede reisverzekering. Dat is dus echt iets om goed in de gaten te houden, ook al ga je ‘op de bonnefooi’, zorg dat je verzekering goed in orde is.

Als je na een paar uur rijden je helm afzet, zie je er niet uit

Maar motorrijden is vooral genieten. Er is veel te koop om dat gevoel te optimaliseren. We hebben inmiddels een draadloos communicatiesysteem. De kleding is (vooral voor vrouwen) een stuk leuker geworden, dat kan echt bijdragen aan een goed gevoel. Zorg voor goed zittende laarzen, een prettige helm (let op als je een bril draagt, dat je uitprobeert hoe dat gaat met op en – afzetten!) Het enige wat ik echt niet leuk vind en waar nog niks voor uitgevonden is, is helmhaar. Als je na een paar uur rijden je helm afzet, zie je er niet uit. Zeker als je, net als ik, fijn en steil haar heb, zit het als een sneue plak om je hoofd. En is het niet meer in model te krijgen, je moet dan echt je haar wassen. Als je lang haar hebt, zorg dan dat het of in je motorjas zit, of vlecht het. Prachtig, die wapperende haren onder je helm vandaan maar je krijgt het nevernooit meer uit de knoop.

Hoofdknikje

Maar het belangrijkste is: geniet! Europa is zo mooi! De fjorden en woeste natuur van Scandinavië, de mistige heuvels en mysterieuze lochs in Schotland. De prachtige kustlijn in Cornwall. De imposante Jura in Frankrijk. Ik kan er wel een boek over volschrijven. 
Wist je trouwens dat motorrijders elkaar altijd groeten onderweg? Waar je ook rijdt, in welk land ook, iedere motorrijder steekt zijn hand even op. In Groot Brittannië groet men trouwens met een hoofdknikje of met een been. Want omdat je daar aan de linkerkant van de weg rijdt, dus met je andere hand moet groeten, zou je je hand van de gashandel afhalen en gevaarlijke situaties creëren. Het geeft een beetje gevoel van saamhorigheid. Gelijkgestemden die weten hoe het voelt, motorrijden.

De mogelijkheden om te reizen per motor zijn eindeloos. Waar je ook heen wilt, je kan er komen per motor. En als je motorrijder in hart en nieren bent, wil je eigenlijk niks anders. Toen we per vliegtuig naar Samos gingen, omdat ik ook wel eens graag een zonvakantie wilde, heeft mijn man daar een motor gehuurd om rond te rijden. Maar vond ik het stiekem toch ook wel eens heerlijk om zonder pak en helm in de zon te liggen. Zonder helmhaar.

Geschreven door: Annelies van Bloois

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook