Solliciteren; laat zien dat je ouder dan vijftig bent

Vijftigplus en solliciteren lijkt een lastige combinatie. Laten we het eens van een andere kant bekijken, want mensen boven de vijftig hebben vaak enorm veel ervaring, zijn flexibel en trouwe hardwerkende werknemers. Weg met die vooroordelen dus, en ga voor die leuke baan! 

Tot je pensioen bij dezelfde werkgever in dienst. Dat gebeurt nog zelden. Toch is de tijd van jobhoppen voorbij. Tegenwoordig lig je er echter zomaar uit door een reorganisatie of loop je door omstandigheden met een sociaal plan de deur uit. Na je vijftigste neemt de kans op een nieuwe baan sterk af. Wat moet je?

Iedereen weet dat leeftijdsdiscriminatie verboden is. Maar toch gebeurt het. Een werkgever denkt bij een vijftigplusser al snel: duur, overgekwalificieerd en vaak ziek. Het zijn vooroordelen waar we maar eens korte metten mee moeten maken. Maatregelen verzonnen door de overheid zoals de mobiliteitsbonus en de plaatsingsbonus zetten geen zoden aan de dijk. Wat kun je zelf doen? Hier een aantal tips. 

1. Blijf selectief in het kiezen van vacatures

Elke afwijzing is vervelend. Blijf daarom focussen op vacatures die jou écht aanspreken. Reageer selectief en zoek naar werkgevers die jouw kennis weten te waarderen. 

2. Zet je leeftijd op de CV

Je leeftijd is niets om je voor te schamen. Probeer daarom niet je geboortedatum weg te laten. Wil je je leeftijd niet meteen in beeld? Kies dan voor een leuke foto of zet je leeftijd onderaan je CV. Helemaal weglaten roept vragen op bij de werkgever. 

3. Toon flexibiliteit

Een vooroordeel over vijftigplussers is dat ze de dingen doen zoals ze gewend zijn. Wees daarom creatief en laat zien dat je nieuwsgierig bent naar andere oplossingen. Toon met een voorbeeld aan dat jij het type bent die nieuwe ontwikkelingen op de voet volgt. 

4. Wordt actief op social media

Het is belangrijk om jezelf op social media te laten zien. Maak een profiel aan op LinkedIn. Dat kost niets en het helpt je om je netwerk in kaart te brengen. 

5. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

De allerbeste tip is netwerken. Het blijft de beste manier om aan een baan te komen. Als vijftigplusser beschik je over een veel groter netwerk dan een jongere concurrent. Probeer te bedenken met wie je allemaal gewerkt hebt in het verleden en benader die mensen met de vraag of zij iets voor jou kunnen betekenen. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top