Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken over hun financiële situatie. Dat geldt met name voor jongeren, alleenstaande ouders en mensen met een huurwoning, maar vrijwel iedereen maakt zich op een zeker moment wel eens zorgen over geldzaken. Het is dan ook niet vreemd dat voor veel mensen financiële vrijheid een droom is, die vaak volledig onbereikbaar lijkt. Maar wanneer ben je nou eigenlijk financieel onafhankelijk en wat betekent het precies?

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Het begrip financieel onafhankelijk is nogal een vaag begrip dat lang niet voor iedereen hetzelfde betekent. Kijk je op de website van het CBS dan lees je dat financieel onafhankelijk betekent dat je inkomen hoger is dan het minimumloon. Dat geldt toch voor iedereen, denk je dan misschien. Maar niets is minder waar. Vooral vrouwen zakken namelijk onder deze grens. Voor 50% van de vrouwen in Nederland geldt dat zij niet financieel onafhankelijk zijn.
Hoewel deze uitleg van het begrip financieel onafhankelijk er dus vanuit gaat dat je meer verdient dan het minimumloon en je dus financieel zelfstandig voor jezelf kunt zorgen, is er ook nog een andere uitleg van het begrip. Financieel onafhankelijk zijn betekent voor veel mensen namelijk dat je financiële vrijheid hebt. Dat jij zelf kiest of je nog werkt of niet, maar dat het niet noodzakelijk meer is om in je levensonderhoud te voorzien. Financieel onafhankelijk kan dan betekenen dat je vroeg met pensioen kan, maar ook de vrijheid om minder te kunnen werken kan onder financiële onafhankelijkheid vallen. Zo’n financieel onafhankelijk leven zonder geldzorgen, waarin jij kunt doen waar je gelukkig van wordt, wordt door velen nagestreefd. Het is zelfs een hele beweging.

Wat is de FIRE-beweging?

Financial Independence Retire Early: Dat is waar de afkorting FIRE voor staat. Net als zoveel andere dingen is de FIRE-beweging vanuit de USA overgewaaid naar ons kikkerlandje. Ook hier zijn er inmiddels al veel aanhangers van deze beweging, waaronder vooral veel jonge mensen. Als je de afkorting letterlijk vertaald dan lees je dat het erom gaat om financieel onafhankelijk te worden, zodat je lekker vroeg van je pensioen kunt gaan genieten. Dat klinkt als iets dat we allemaal wel willen. Maar dat is toch niet voor iedereen weggelegd? Want daar heb je toch heel veel geld voor nodig? Vanuit de FIRE-beweging denken ze wel degelijk dat dit voor iedereen binnen handbereik is, vooral omdat het niet (alleen) gaat om zoveel mogelijk geld verdienen, maar vooral om je geld verstandig te besteden, te sparen en slim te investeren. Het geld dat je daarmee overhoudt of binnenkrijgt kun je gebruiken om je dromen waar te maken. Of dat nou betekent dat je eerder met pensioen kunt of dat je een sabbatical kunt nemen om de wereld rond te reizen.

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Voordat je kunt bepalen of financiële onafhankelijkheid voor jou een haalbare kaart is, moet je eerst voor jezelf bepalen wat financieel onafhankelijk voor jou betekent. Betekent het dat je voor je zestigste met pensioen wilt kunnen? Of wil je voldoende middelen hebben om je eigen bedrijf op te zetten? Misschien is financieel onafhankelijk voor jou puur dat je zorgeloos kunt doen wat je nu ook al doet. Bepaal dus wat jouw financiële doel precies is, zodat je kunt uitzoeken of en hoe dit haalbaar is.

Als je dat duidelijk voor ogen hebt, is het belangrijk om je uitgaven in kaart te brengen een budget op te stellen. Je hebt daarvoor een duidelijk overzicht nodig van je uitgaven in een gemiddeld jaar. Door dit inzichtelijk te maken kun je er ook achter komen waar jij eventueel op kunt besparen. Geld besparen, zodat je het op een slimme manier kunt investeren en daarmee meer financiële ruimte kunt creëren is dan ook een van de belangrijkste pijlers van de FIRE-methode.  Financieel onafhankelijk worden is onmogelijk zonder te sparen en verstandig te investeren. Als jij in een situatie zit waarin sparen niet aan de orde is omdat je elk dubbeltje moet omdraaien en je dus ook niet kunt investeren, of misschien zelfs schulden hebt is financiële onafhankelijkheid een moeilijk doel om te behalen. Toch kan ook dan het in kaart brengen van je uitgaven ervoor zorgen dat je ergens ruimte ziet.

Sparen en investeren

Een open deur, maar om financieel onafhankelijk te worden is sparen en investeren essentieel. Wie bijvoorbeeld eerder met pensioen wil of minder wil gaan werken heeft een financiële buffer nodig. Niet alleen om te voorzien in je dagelijkse behoeften, maar ook om jezelf te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Als je geld kunt besparen dan is het daarna zaak om uit te zoeken hoe jij dit zo slim mogelijk kunt investeren. Daarbij kun je denken aan verschillende beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed en indexfondsen. Kijk daarbij goed naar wat bij jou en jouw situatie past.

Als je financieel onafhankelijk wilt worden kan dat betekenen dat je eerst juist meer tijd gaat investeren om ervoor te zorgen dat je meer inkomen genereert. Bijvoorbeeld door naast je baan voor jezelf gaat werken, of inkomsten genereert door bijvoorbeeld een camper of vakantiehuisje te verhuren. Ook dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Financiële onafhankelijkheid is een haalbaar doel voor sommige mensen, maar het vereist inzet, discipline en geduld. Door je financiële doelen te definiëren, verstandig te budgetteren, te sparen, te investeren en je kennis voortdurend bij te werken, kun je stap voor stap dichter bij financiële onafhankelijkheid komen. Dit pad naar financiële onafhankelijkheid is echter uniek voor iedereen, dus ontwikkel een plan dat past bij jouw situatie. En wie weet ligt de vrijheid om je leven te leiden zoals jij dat wilt, zonder geldzorgen, wel binnen handbereik.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top